Четири милиарда лева са похарчени у нас за празниците

Четири милиарда лева са похарчени у нас за празниците

Касовите апарати във всички магазини за търговия на дребно и заведенията са регистрирали 4 милиарда лева оборот през почивните дни около Коледа и Нова година, показват данните на Националната агенция по приходите (НАП).

Между два и три пъти по-големи обороти от останалите месеци в годината отчитат четири бранша - хипермаркетите и магазините за хранителни стоки, веригите за черна и бяла техника и магазините за дрехи и мобилни телефони, таблети, компютри и игри, съобщи бТВ. И тази година най-много продажби и обороти са отчетени в дните между 19 и 23 декември.

В разгара на трескавото пазаруване част от българите са изхарчили повече отколкото могат да си позволят. Според компаниите за бързо кредитиране декември е бил по-силен, а отчетеният ръст на годишна база е 15 на сто.

Много домакинства, за да не останат съвсем без пари, ще отложат плащане на голяма комунална сметка чак за началото на февруари, по данни на агенциите-събирачи на дългове.

А други пък ще намалят посещенията в ресторантите и заведенията и този месец ще пият напитки от кафе автомати. Благодарение на въведените фискални устройства вече е ясен и оборотът за два месеца на вендинг индустрията - 14 милиона лева от 23 хиляди автомата.

Ресторантите, дискотеките и магазините за алкохол и храна обаче залагат януари също да бъде много силен. След Нова година и Коледа започна дългата серия от именни дни. Около 30 процента от населението празнува през януари.

Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?