Четири нови болници заработиха през 2015 г., 27 са разширили дейността си

Четири нови болници заработиха през 2015 г., 27 са разширили дейността си

Здравното министерство е дало разрешителни на четири нови болници през миналата година, съобщиха от ведомството в сряда. Това са многопрофилната болница “Света Параскева“ в Плевен, специализираната болница за рехабилитация “Минерални бани“ в Полски Тръмбеш, специализираната болница по рехабилитация ''Айлин'' в с. Минерални бани и специализираната болница по дентална и лицево-челюстна хирургия – “Медикрон“. От новите болници само “Айлин“ е декларирала, че няма да сключва договор с НЗОК.

Заради очакваните промени след изготвянето на националната здравна карта министерството е изпратило уведомителни писма до всички болници, които са получили разрешения за осъществяване на лечебна дейност, че разрешенията не може да бъдат считани за безусловна гаранция за бъдещо финансиране от НЗОК.

През миналата година общо 66 болници са получили 76 разрешения за осъществяване на различни дейности.

Издадени са документи за разкриване на нови болници, за преустановяване на дейности, за повишаване и/или понижаване нива на компетентност, за преобразуване на дружеството, за промяна на управлението или промяна на седалището на дружеството, за клинични изпитвания на лекарства и медицинска апаратура, за учебна или научна дейност и др.

27 болници на територията на цялата страна са получили разрешение за разкриване на нови клиники и отделения, като в тази бройка не са включени четирите нови лечебни заведения.

При 14 от 27-те болници има и разрешение за прекратяване на дейност или понижаване нива на компетентност.

Споделяне

Още по темата

Още от България