Четири от големите американски банки не издържаха стрес-тестовете

Четири от големите американски банки не издържаха стрес-тестовете на Федералния резерв на САЩ, се казва в официално съобщение на резерва, разпространено във вторник.

 

Както съобщава бизнес новинарското поделение на медийната група Фокс - Fox Business, незадоволителни резултати на тестовете са показали банките Citigroup, Ally Bank, Sun Trust и MetLife Bank, която е поделение на застрахователната корпорация MetLife.

В стрес-тестовете участваха 19 от най-големите банки на страната. Както отбелязват от Федералния резерв, повечето от банките са показали устойчивост и сигурност. В частност, според в. "Ню Йорк таймс", тестовете са преминали успешно такива гиганти като JPMorgan Chase и Wells Fargo.

Благодарение на добрите резултати от проверката на Федералния резерв, чиито данни бяха публикувани два дни по-рано от планираното, американските борсови индекси по време на търговията на 13 март завършиха сесията със значителен ръст. Така високотехнологичният индекс Nasdaq се повиши с 1.88% и за първи път от 4 декември 2000 г. прескочи равнището от 3000 пункта.

В началото на миналата година Федералният резерв бе помолен от най-големите банки да проведе повторен стрес-тест, като се изхожда от два сценария. В първия се предвиждаше слабо понижение на брутния вътрешен продукт, а във втория – рязко нарастване на безработицата (до 13%) и спад в цените на недвижимите имоти с повече от 20%.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?