Четири от котлите на ТЕЦ “Брикел“ са запечатани

Четири от котлите на ТЕЦ “Брикел“ са запечатани
Четири от шестте котела на ТЕЦ “Брикел“ в Гълъбово са запечатани в сряда от експерти на регионалната екоинспекция в изпълнение на решението на кабинета да спре основните мощности на електроцентралата, която не отговаря на европейските екоизисквания, но да запази частичното производство на топлинна енергия, за да не останат училищата без парно.

Прекратено е подаването на вода към четирите котли и са пломбирани възли от инсталацията на топлоелектрическата централа. Останалите две мощности ще работят най-много до края на април 2011 г., след което и те ще бъдат изведени от експлоатация, тъй като централата изчерпа още през лятото разрешените ѝ 20 хил. часа живот в периода 2008-2012 г. Само към средата на юни тази година обаче дружеството било надхвърлило отработените часове с 1000.

Така топлоцентралата на бизнесмена Христо Ковачки трябваше да спре работа на 1 септември, което не се случи. Държавата се закани, че ще затвори дружеството принудително, а в отговор работници от централата, синдикати и жители на Гълъбово излязоха на протести. Последваха поредица от преговори в министерствата на околната среда и водите и на икономиката, енергетиката и туризма, в които синдикатите искаха държавата да им отпусне парникови квоти, за да работят докато се инсталират сероочистващи инсталации и да се спазят екоизискванията.

Това им беше отказано, но все пак правителството реши да остави два котела, защото в противен случай трябваше да затвори около десетина обществени сгради, включително училище и забавачка,които не са имали абсолютно никаква друга алтернатива за отопление.

Следващата пролет обаче ще се спрат и оставените сега да работят два котела на ТЕЦ-а, а за обществените сгради ще се разработят алтернативни варианти за отопление, включително с екобрикети, които да може да се приложа до зимата.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?