Изчисления на КНСБ за размера на бедността в България

Четири от всеки пет домакинства у нас живеят с доход под нужната издръжка за живот

Пламен Димитров. Сн. БГНЕС

Издръжката на живота у нас от 2008 г. насам се е повишила с 21.9 процента – от 462.75 лв. месечно на човек от 4-членно домакинство до 564.26 лв. в края на м.г. Това съобщи в четвъртък президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) Пламен Димитров. Той представи доклад на организацията за промените в икономическото състояние на гражданите през последните пет години.

Спрямо 2012 г., издръжката на живота у нас през миналата година се е увеличила с 1.6 на сто.

Най-голям принос за "поскъпването" на живота у нас има увеличението на административно регулираните цени на електроенергията и топлоенергията – съответно с 35 и 45 процента. Влияние е оказало и драстичното повишение на цените на акцизните стоки - алкохол, цигари и горива - с 89 на сто.

През 2013 г. обаче регулираните цени намаляха – токът поевтиня с 11.1 процента, топлоенергията – с 10.5 на сто, а природният газ – с 5.3 процента, което спомогна да се наблюдава дори намаляване на издръжката на живота у нас през второто и третото тримесечие на годината, стана ясно още от данните на КНСБ.

Наблюденията на синдикатите показват, че последните пет години у нас се характеризират със слаб ръст на доходите, увеличение на безработицата и намаление на заетостта.

Според Димитров, възстановяване на пазара на труда в близко време не може да се очаква дори и при ръст на икономиката от 1.8-2 процента, както очакват някои анализаторите. Прогнозата на синдикалния лидер е за спад на безработицата едва в началото на следващата година.

В периода 2008-2013 г. минималната работна заплата беше увеличена до 340 лв. и в момента представлява 39 процента от средната за страната. Минималната пенсия се вдигна от 103 на 150 лв., а средната наближава, но не достига 300 лв., което дори не се доближава до размера на издръжката на живота, коментира Димитров.

Според изследването на КНСБ, 23 на сто от домакинствата в България са под линията на бедността, която се изчислява на базата на потребителска кошница от 77 жизнено необходими за физическото оцеляване на човека стоки и услуги. Към края на 2013 г., линията на бедността е пресметната на 214 лв., като бележи 1.9 процента ръст спрямо предходната година.

Едва 20 на сто са домакинствата с общ доход на едно лице, надвишаващ издръжката на живот. 41.5 процента разполагат с по-малко от 310 лв. на човек (тъй като минималната заплата бе вдигната след 31 декември 2013 г. - б.а.), а с доходи, движещи се между минималното възнаграждение за страната и издръжката на живот (311-565 лв.), са 2.777 млн. души или 38.5 процента от домакинствата.

Индексът на брутния вътрешен продукт на глава от населението по паритет на покупателна способност е нараснал с три процента и в момента представлява 47 на сто от средното за ЕС равнище.

Дори Румъния е по-напред по този показател, коментира синдикалният лидер, като отбеляза, че северната съседка може да се похвали с 50 процента от покупателната способност на средния европеец.

На фона на тази картина всяко по-нататъшно задържане на цените или дори спад на някои от тях няма да промени статуквото на домакинствата и да ограничи процеса на обедняване, казаха още от КНСБ, като посочиха свитото потребление като водещ фактор за спада на производствените цени и предупредиха, че ако тази тенденция се запази продължително, ще доведе до спад на икономическата активност, до фалити на фирми и освобождаването на персонал. Според синдикатите, един от начините, с които може да бъде пресечена лошата тенденция, е да се стимулира потреблението.

От данните на КНСБ стана ясно още, че ръстът при хранителните стоки през 2013 г. е бил значително по-голям, отколкото при нехранителните. Разликата е 2.9 процента спрямо 0.3 процента в полза на храните, като при нехранителните стоки има дори спад при някои цени. Осветлението, отоплението и енергията, например, са поевтинели с 3.1 на сто, а в хотелиерските услуги се наблюдава намаление от 0.6 на сто.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?