Четири партии предлагат анкетна комисия за състоянието на пенсионните фондове

Инициативата е на БСП и се подкрепя от Реформаторския блок, АБВ и Патриотичния фронт

Сн. БГНЕС

Създаването на временна анкетна комисия, която да проучи финансовото състояние на пенсионните фондове и ефективността на надзора върху тях, поискаха официално депутати от БСП, Реформаторския блок, АБВ и Патриотичния фронт.

Инициативата е на групата на "БСП лява България", но е подкрепена и от депутати от останалите три формации. Те предлагат комисията да състои от осем души - по един представител на всяка парламентарна група.

Идеята за специална комисия, която да проучва работата на фондовете, беше лансирана още през миналата седмица от левицата. От ГЕРБ обаче се възпротивиха с мотива, че проблемът се обсъжда от бюджетната комисия.

"Предстоящите дискусии върху предложените от управляващата коалиция промени в пенсионното осигуряване засягат интересите на стотици хиляди българи. В създаваните от 2000 година пенсионни фондове са натрупани досега около 8 млрд. лева и тази сума продължава да расте. Вземането на каквито и да било решения и избор на алтернативи за т. нар. втори пенсионен стълб ни задължава да се запознаем в детайли със състоянието на тези фондове", пишат в мотивите си вносителите на предложението.

Евентуалното прехвърляне на средства от пенсионните фондове към Националния осигурителен институт би имало съществено въздействие не само върху държавните финанси, но и върху цялата финансова системата на страната, пише още в мотивите. Според вносителите предложението им има превантивен ефект по отношение осигуряване на стабилността на пенсионните фондове, като е необходимо да се провери и ефективността на надзора от страна на Комисията за финансов надзор.

Според вносителите създаването на временна анкетна комисия по този въпрос ще даде възможност за систематизиране и анализиране на информация и алтернативни виждания и оценка по проблема, които ще улеснят Народното събрание да вземе "най-правилното решение".

В последните седмици пенсионните дружества са в постоянен обяснителен режим с държавни институции. Основните спорове са за реалната доходност на универсалните схеми, в които се осигуряват родените след 1959 г., гарантирането на средствата по личните партиди, както и евентуалният размер на бъдещите пенсии от втория стълб.

През миналата седмица компаниите обвиниха Комисията за финансов надзор , че дава невярна информация за доходността им, като обявява, че е отрицателна. В началото на тази седмица влязоха в спор с министъра на финансите Владислав Горанов, според когото дружествата искали промяна на формулата за изчисляване на втората пенсия, за да плащат по-малко. Компаниите обаче обявиха, че предлагат да се промени начинът на пресмятане на държавната пенсия, която родените след 1959 г. трябва да получат, когато се пенсионират. Целта е тя да се намали по-малко, отколкото предвиждат сегашните формули.

Споделяне

Още по темата

Още от България