Четири пъти по-малко от планираните европари ще отидат за борба с бедствията

Селските общини няма да получат нищо, 40 млн. лв. отиват за държавни структури

През февруари множество селища в Югоизточна България

За борба с бедствията в България ще бъдат изразходвани четири пъти по-малко от предвидените от европейските фондове средства, като селските общини ще останат без финансиране. Причината е, че заради фатално забавяне на подготовката на документите няма да бъдат отворени мерките по Програмата за развитие на селските райони, които правителството след наводнението в село Бисер, отнело живота на 11 души, обеща, че ще задейства. Вместо това се прави опит за компенсиране със средства по оперативните програми “Регионално развитие” и “Околна среда”.

По селската програма става въпрос за около 200 млн. лв. по мерки 125 и 126. Те са за възстановяване на щетите от природни бедствия и за хидромелиорации. Няма да се отворят, защото не е подготвен нито един документ за кандидатстване, казаха от Министерството на земеделието в отговор на Mediapool. От там обясниха, че написването и одобрението на наръчниците от Европейската комисия ще отнеме най-малко около година, което прави безсмислено отварянето на схемите през този планов период и те остават за след 2014 г.

 

За да се компенсира това, по “Регионално развитие” вече бяха сключиха договори с 30 общини за 26.5 млн. лв. за предотвратяване на наводненията. Средствата ще отидат за укрепване на речните корита и почистването на реките.

 

По “Околна среда” пък се отваря нова схема за над 20 млн. лв. за управление на риска от наводнения. Средствата обаче не са за местната власт, а ще бъдат дадени на басейновите дирекции, каза зам.-министърът на околната среда Ивелина Василева. Идеята е с тях да се изгради постоянна система за наблюдение на язовирите.

 

Отделно ще бъдат отпуснати 16.8 млн. лв. на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за реформа във ВиК сектора. Средствата са отново от програма “Околна среда”, като ще се използват за изготвяне на подзаконови нормативни актове и на отраслова стратегия за ВиК сектора. Ще се създаде и единна информационна система за ВиК-услугите.

 

Планирано е още да се укрепи капацитета на новата структура в Министерството на регионалното развитие - “Водна инфраструктура”, ВиК операторите и водните асоциации, които са предвидени в Закона за водите.

 

Отделно още 25 млн. лв. се дават за изготвяне на 28- регионални планове за ВиК системите в областите. Средствата са от Световната банка. Т.нар. мастер планове са необходими за да се планират нуждите от инвестиции в сектора за след 2014 г.

 

До средата на 2012 г. ще бъдат договорени всичките 3.5 млрд. лв. за водния сектор по програма “Околна среда”, обеща Ивелина Василева. Към момента са договорени 2.2 млрд. лв. от тях, а на общините са изплатени 401 млн. лв. Приключилите инвестиционни ВиК проекти са едва четири обаче.  

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?