Четири пъти поевтиня терен за отчуждаване на улица в София

Сн. Архив

Над четири пъти свалиха цената на терен от около 800 кв.м за отчуждаване за прокарване на улица до бул. "Тодор Каблешков" за жителите на кв. "Манастирски ливади" в София.

Решението беше взето четири дни след като хората от квартала блокираха с жива верига булеварда зцаради отрязания достъп до него от започнати два нови строежа на жилищни сгради.

Новата улица ще бъде изградена, след като Столична община придобие правото на собственост върху 832 кв. м, собственост на "Кристиан Нейко 90" ЕООД.

Първоначалното предложгение в доклада на кмета на район "Триадица" Николай Терзиев беше теренът да бъде изкупен от общината срещу 533 478 лв., което е по 328 евро/кв. м. Оценката е на общинското дружество "Софинвест".

Терзиев протестира срещу направената оценка и внесе друга от частна фирма за 120 лв./кв.м. Комисията по бюджет и финанси към СОС, доминирана от ГЕРБ, обаче отхвърли предложението му във вторник, защото цената се видя прекалено ниска и поиска трета оценка.

Така часове преди заседанието на Столичния общински съвет в четвъртък се проведе извънредно заседание на комисията по бюджет и финанси и цената вече беше намалена повече от четири пъти на 130 000 лв., което е по 80 евро/кв.м. Именно тази оценка одобриха и общинските съветници.

Съветникът от коалиция "Средика" Войслав Тодоров, който е член на бюджетната комисия към СОС заяви, че приетият по-евтин вариант за покупка на улицата е изготвен от външна частна фирма оценител.

"Проблемът е, че общинската фирма дава четири пъти по-висока цена, отколкото частната", каза Тодоров. Той допълни, че е получил сигнали и за други случаи, в които общинската фирма е давала по-високи оценки.

Районният кмет Терзиев обеща до 15 дни да бъде отворен пешеходния достъп до бул."Тодор Каблешков".

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?