Четири присъди за неуспешни атентати в Лондон

Четири присъди за неуспешни атентати в Лондон

Британският съд призна за виновни  в подготовката на терористични актове четирима мъже – Муктар Саид Ибрахим, Ясин Омар, Рамзи Мохамед и Хасан Осман, предаде в понеделник телевизия Скай нюз.

Според обвинението те са смятали да извършат взривове в лондонския градски транспорт на 21 юли 2005 г., няколко седмици след серията  атентати в лондонски автобус и в метрото, при които загинаха 52 души.  

Подсъдими за неуспелите атентати също така са 34-годишният Манфо Куаки Асиейду и 24-годишният Адел Яхия.  Те очакват решението на съда.

От подготвените от шестимата терористи самоделни бомби само на четири взривни устройства се запалили фитилите, но не причинили щети. Според следствието дилетантите не са преценили правилно концентрацията на реагентите в бомбите .

По-рано надзирателят на Хасан Осман съобщи, че обвиняемият е готов да признае вината си. По думите на терориста мозъкът на групата бил Муктар Саид Ибрахим, който насила го накарал да приготви бомбата, която после престъпниците пренесли в раниците си.

Все пак никой от шестимата подсъдими, обвинени в заговор с цел убийство, не призна своята вина, твърдейки, че бомбите не са били истински. По техните думи те просто искали да демонстрират своето несъгласие с войната в Ирак.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?