Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Четири са вече случаите на коронавирус у нас. Без паника, зове властта (Обновена)

Изследват 140 контактни лица със заразената пациентка в Габрово

44 коментара
Четири са вече случаите на коронавирус у нас. Без паника, зове властта (Обновена)

България осъмна в неделя с четири потвърдени случая на коронавирус. След съобщените в събота вечерта два случая – на 27-годишен мъж в Плевен и 75-годишна жена в Габрово, бе съобщено за нов случай в Плевен - на 61-годишен мъж, а в Габрово - на жена от медицинския персонал, контактувала със заразената пациентка, съобщиха от Националния оперативен щаб след извънредното заседание на правителството. За всичките четирима е доказана зараза с Covid-19.

Изследвани са 24 проби от болницата в Плевен и 46 - от Габрово.

140 са контактните лица в Габрово

Броят на контактните хора, които подлежат на изследване в Габрово, е 140, а в Плевен все още не е изяснен окончателно, съобщи в неделя следобед председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

Няма нови положителни резултати; 14 проби във ВМА са отрицателни, останалите проби са на път към Националната референтна лаборатория, информира той.

Извършва се скрининг на медицинските работници, които към момента нямат никакви симптоми, както и на лицата, били в близък контакт с болните.

Отхвърлена е версията за Борисов за "нулевия" пациент от Гърция

Все още не е ясно кой е "нулевият" пациент за България, като версията, че той е дошъл от Гърция, се отхвърли, подчерта ген. Мутафчийски, който е шеф на ВМА.

По-рано премиерът Бойко Борисов заяви, че единият нулев пациент е дошъл от Гърция, но добави, че вече имаме и много фабрики от Италия, с много служители, които работят у нас.

Специфично лечение за коронавирус няма, има същите алгоритми като за вирусната пневмония, което не е непознато за лекарите ни, каза ген. Мутафчийски. Специалисти по коронавирс няма нито в България, нито в другите страни, добави той.

Няма промяна в броя на заразените с коронавирус в България - четирима; а в света броят на заразените достига 107 хиляди в 102 държави.

И премиерът, и оперативният щаб, призоваха хората да не изпадат в паника, а да спазват мерки за хигиена и да ограничат посещенията на многолюдни места. На народа бе казано, че властите и болниците са готови да се справят със ситуацията, има достатъчно тестове за коронавирус, а от Турция ще пристигнат още защитни облекла и маски.

Бойко Борисов призова хората да не се презапасяват с храна, а на министрите разпореди да не се прибират вкъщи и да са му денонощно под ръка.

Единият "нулев" пациент е дошъл от Гърция, смята Борисов

Активно се издирва "нулевият" пациент, тази нощ установихме първата контактна верига, а сега се работи и по втората линия, както и за откриване на контактните лица на вторите положителни случаи, каза председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски след свиканото от премиера извънредно извънредното заседание. В много държави не им се удаде намирането на "нулевия" пациент, това е истинско предизвикателство, добави той.

Считаме, че единият нулев пациент е дошъл от Гърция, но вече имаме и много фабрики от Италия, с много служители, които работят у нас, коментира Бойко Борисов.

Лабораториите работят денонощно, днес са заложени 20 нови проби във ВМА.

"Няма основания за паника, пациентите са открити в оздравяващия им период - дори 75-годишната пациентка", заяви проф. Мутафчийски.

Ще бъдат издирени всички лица, с които заразените са контактували.

Развитието на ситуацията у нас е като тази в другите държави

Развитието на ситуацията в България повтаря начина на разпространение като в останалите държави, коментира главният здравен държавен инспектор Ангел Кунчев. На медицинския персонал ще се изпратят съществуващите до момента, разработени от китайските колеги, указания за диференциална диагностика, лечение и поведение, така че да бъдат улеснени в работата си, каза още Кунчев.

В болниците има карантинен режим на работа, няма да се приемат нови лица, намиращите се там няма да бъдат изписвани, активно се издирват всички контактни лица. Болниците работят под контролиран достъп със съдействието на МВР, така че да не се пречи на работата им.

Издирват се хората, с които е контактувала медицинската сестра

Пробата за коронавирус на 75-годишната жена от Габрово е потвърдена, наред с това е излязла и първа съмнителна проба на медицинска сестра, обслужвала болната, съобщи д-р Николай Пенчоков, председател на областния кризисен щаб към Регионалната здравна инспекция.

По думите му сега се издирват лицата, които са били в контакт с медицинската сестра, а пробите ще се изпратят по спешност за изследване в националната референтна лаборатория.

В отделението по вътрешни болести има 14 пациенти, които са под карантина, тъй като са били в контакт с пациентката с коронавирус. Тя е настанена и е изолирана в инфекциозното отделение.

Областната болница в Габрово остава под карантина, там ще се приемат единствено болни с животозастрашаващи състояния. Всички останали пациенти ще бъдат насочвани към съседни болници, каза д-р Пенчоков. Допълни, че има готовност да бъде направена реорганизация и болни да бъдат настанявани в друго лечебно заведение.

По думите на д-р Пенчоков в Габрово има готовност инфекциозното отделение да бъде разширено с още 20 легла, а при необходимост ще се отвори и второ лечебно заведение - държавната белодробна болница, където ще се настаняват болни с коронавирус, ако има такива.

Родителите на контролират децата по време на грипната ваканция

Председателят на кризисния щаб съобщи, че в неделя ще издаде заповед за преустановяване на всички предварително обявени събития в Габровска област, свързани с културата и спорта, които предполагат масово събиране на хора. По думите му грипната ваканция остава в сила.

Апелът на здравните власти е родителите да контролират децата си, тъй като по време на грипна ваканция те посещават заведения и други масови събития и не спазват препоръките.

Има рисков контингент - чуждестранни работници от Италия, който се наблюдава и при симптоми дори за грипно заболяване, ще бъдат преглеждани и ако се наложи, изследвани за коронавирус, каза вицепремиерът Красимир Каракачанов в Плевен. Най-важното е хората да не изпадат в паника и да спазват правилата за лична хигиена, допълни той.

Има алгоритъм, по който ще се работи и ще се вземат съответните набелязани мерки, заяви областният управител и началник на оперативния щаб в Плевен.

Учебните занятия в университета, училищата както и посещенията в детските градини ще бъдат спрени с вероятно удължаване на грипната ваканция без конкретен срок.

Няма да затварят градовете, но хората да провят самодисциплина

Няма да се провеждат прояви на закрито, но молбата ми към населението е да се вземат всички мерки за дезинфекция и само в краен случай хората да влизат и излизат от градовете с коронавирус, каза премиерът Бойко Борисов. Затварянето на градовете е крайна мярка, ще създадем паника, трябва метод на убеждението, добави той.

В Плевен и в Габрово ще бъдат ограничени проявите с деца, решиха министрите. Целта ни не е да се всява паника, а да се информира открито. Убедени сме, че това са мерките, има държави с много твърди мерки, но в Германия и Белгия дори не ги прилагат, а считат, че трябва да мине пикът и мерките не са като в Италия.

Предвиждат се по-драстични ограничения за Плевен и Габрово, като досегашните препоръчителни мерки ще имат императивен характер, подчерта началникът на Военна болница ген. Венцислав Мутафчийски.

В Габрово ще се увеличи капацитетът на областната болница. В Плевен вероятно ще се осигурят легла в Клиниката по пулмология и фтизиатрия, както и в инфекциозната клиника, която е в отделна сграда.

Защитни облекла за лекарите и медицинските сестри има достатъчно, увери ген. Мутафчийски и допълни, че в Габрово ще бъдат изпратени допълнителни. Няма паника сред персонала, каза още той. В спешните центрове, според ген. Мутафчийски, също са осигурени защитни средства, на пациента се слага маска, а линейката се дезинфекцира.

Във ВМА, в "Пирогов" и в Александровска болница ще бъдат осигурени легла за пациенти под карантина.

Има три хиляди теста за коронавирус, още четири хиляди се чакат, каза Бойко Борисов.

Тестовете за доказване на коронавирус са високоспецифични, изискват специални апаратура и реактиви и много квалифициран персонал, каза проф. Кантарджиев.

Нормална практика е при една нова инфекция реактивите, произвеждани от различни фирми, "да не са така прекрасни", както са реактивите, с които се работи от десетки години, каза проф. Кантарджиев в отговор на въпрос защо две от тестуванията са дали положителен резултат, а едно - отрицателен при първите пациенти.

В неделя следобед премиерът се среща с големите компании, които се занимават с производство на медицински изделия. В рамките на месец да можем да произведем около 3 млн. маски и защитни облекла с антибактериален плат, допълни Борисов.

Борисов: Храна по магазините има достатъчно, не се презапасявайте

Премиерът призова да няма паника и презапасяване с храни. Големите вериги магазини имат достатъчно, държат запаси за по 30 дни напред. Няма смисъл хората да се запасяват с храни и т.н., това само създава паника и тягостно настроение, каза министър-председателят.

Личната самодисциплина в ситуацията е много важна. Нека хората да изчакат да не се събират, да минат тези седмици, трябва да си помогнем сами. Призовавам нашите сънародници да покажем, че нищо не ни плаши и че сме самодисциплинирани, добави той.

Борисов и увери, че българските власти са взели и продължават да вземат всички необходими мерки за овладяване на ситуацията с коронавируса.

Премиерът каза, че с одобрения договор с Турция, който трябва да подпише и посланикът, ще може в България да бъдат внесени 100 хил. защитни облекла и 50 хил. маски.

Борисов добави, че и българската индустрия ще започне да ги произвежда. Той смята, че рамките на месец може произведем 3 милиона маски.

Премиерът забрани на министрите да си ходят вкъщи

"Забранявам ви да си ходите в министерствата, за да сте ми на разположение 24 часа", нареди той на министрите.

Той нареди на здравния министър Кирил Ананиев лично да отиде в Плевен и Габрово да координира на място новите мерки.

До 5 март са издадени 254 болнични листове за карантина

В периода 17 февруари - 5 март са издадени 254 болнични листове за карантина, каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. В централната сграда на НОИ всеки ден се събират много хора и е добре да се препоръча, който няма нужда от административна услуга, да избягва посещението на сградата, допълни тя.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

44 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Георги Бочев
  #44
  Отговор на коментар #43

  С животни не разговарям.

 2. Real ''Mickey''
  #43
  Отговор на коментар #42

  Гоче, а за рибата и вмирисването и, да си чувал???:):):)Ама бързаш да застанеш на барикадата с голи гърди, да браниш комуно-ченге-мутрите, яхнали българия от 10.Ноември до сега(че и чак от 9 септември). Кокълче ли се надяваш да получиш или оглозгана пържолка?

 3. Георги Бочев
  #42
  Отговор на коментар #8

  Какви ми ги нижеш. Корупцията от кого се прави? Само от елита ли?Значи, когато използваш връзки да уредиш нещо в твоя изгода, не е корупция а? Или като направиш нарушение на пътя и предложиш пари да не те санкционират, не е корупция нали. Корумпиран е полицая, а ти си света вода ненапита нали. Когато сте приятели с някой и той заеме висша длъжност, ти не отиваш при него да го молиш и увещаваш за нещо в твоя полза, пък и му казваш - естествено и за теб ще има. Първо изкорени в себе си корупцията и

 4. pepe
  #41
  Отговор на коментар #38

  COVID-19 казват е около 1%, грипа - около 0.1%, но варира в зависимост от конкретния причинител.

 5. pepe
  #40
  Отговор на коментар #39

  Ето ти една статистика тогава: https://www.mediapool.bg/detskata-smartnost-v-es-e-nai-visoka-v-rumaniya-i-bulgaria-news304343.html Не е лошо да погледнеш и статистиките за починалите от рак...

 6. Филка Русофилка
  #39
  Отговор на коментар #36

  Нopмaлнo e дa ce cъди зa нивoтo нa здpaвeoпaзвaнe пo зaбoлявaниятa и cмъpтнocттa. Зaтoвa ce cъбиpa и публикувa тaзи cтaтиcтикa. Нe вcички ca тoлкoвa учeни кaтo тeбe, зa дa знaят, чe бългapитe имaт eднa oт нaй-якитe имунни cиcтeми, щoтo ca нaй-cтapият нapoд в Eвpoпa …и ядaт ‘убaви мaнджи.:) Пpoфecopитe гo знaят, нo нe гo кaзвaт, щoтo „oбщecтвeнoтo мнeниe“ e дpугo. A тo ce нacaждa oт pуcки тpoлoвe и пpиcъдpужнитe им „пoлeзни идиoти“ - пcиxoпaти, иcтepици, кoмплeкcapи, пoлит-пpocтитутки и пpoч. Нe кaзвaт дopи, чe у нac ce мpe глaвнo oт пpocтoтия, кaкъвтo e cлучaят и пpи пътнитe кaтacтpoфи. :)

 7. Real ''Mickey''
  #38

  Всичко това НАИСТИНА ПОЧНА НА МИРИШЕ. По десетки статии на ден за тоя корона висус!!!! А никоя медия не пише каква е разликата в смъртността м/у обикновения грип и корона вируса. Повечето хора го прекарват леко без да го и усетят. От тоя корона явно умират само стари хора и такива със здравословни проблеми също както при обикновенните грипове. Ама няма масирани "новини", колко умират от обикновен грип. Дано греша, но това ми прилича на ШАШМАТА НА ВЕКА.

 8. Митев
  #37

  А сега да се покаже отново по телевизията, онази празноглава лекарка,която обяви че в България е изключено да дойде коронавирус!!!!!

 9. pepe
  #36
  Отговор на коментар #33

  Филке, да не би да искаш да кажеш, че доброто ни здравеопазване /по-добро от това на Финландия? :)/ има основната заслуга за това? Не, драги ми господине. Това означава само, че може би ние сме по-устойчиви, може би климата ни е малко по-добър, и може би сме сжикнали да се борим с несгоди повече от други европейци /виж за това вашето "управление" добре ни тренира :~/. Като се добави и това, че в България срещу грип се ваксинират вероятно значително по-малко хора /като дял от общия брой/, отколкото

 10. Филка Русофилка
  #35

  EВPOCТAТ: Cмъpтнocт oт бoлecти нa pecпиpaтopнaтa c-мa (J00-J99) - 2016 г.:
  Бpoя нa 100 xил.-Oбщo бp.-Дъpжaвa
  01. 136,41/100 x.---89 184-United Kingdom;
  02. 134,03/100 x.----6 335-Ireland; .
  03. 122,74/100 x.---12 693-Portugal;
  04. 116,94/100 x.----6 674-Denmark;
  05. 109,18/100 x.---11 774-Greece;
  06. 100,56/100 x.---11 374-Belgium;
  07. --95,64/100 x.------ 811-Cуprus;
  08. --95,07/100 x.------ 428-Malta; .
  09. --92,83/100 x.---43 110-Spain;.
  10. --81,90/100 x.---16 184-Romania;
  11. --80,66/100

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.