Четири слаби земетресения усетени на Балканите за денонощие

Две земетресения са регистрирани в Румъния през последните 24 часа, а едно от тях е в сеизмично активния район Вранча. Останалите две са засечени на територията на Сърбия и България.


Първият трус е регистриран в неделя в 18:42 часа и е с магнитуд 2.7 по скалата на Рихтер. Земетресението е станало на дълбочина от 132 км, а епицентърът му е бил на 33 км от град Валении де Мунте, окръг Прахова (Централна Румъния). Второто земетресение е станало в 21:13 часа в неделя на дълбочина от 127 км. Най-близкият град до епицентъра му е Фокшани, окръг Вранча. Трусът е бил със сила 2.9 по Рихтер.

Вестник "Гъндул" съобщава в понеделник за необичайно явление в с. Извоареле, окръг Галац, в източната част на страната, което през последните няколко седмици бе разлюляно от над 300 леки земетресения. Според новините на телевизия ПроТеВе местните жители са информирали за факта, че водата от кладенеца в близост до селската църква е станала топла и те се страхуват да я използват. Местни жители твърдят, че на моменти водата дори е гореща.

В неделя вечерта е станало земетресение и в Сърбия на дълбочина от 2 км с магнитуд 3.6 по Рихтер. То е регистрирано в 22:35 часа и е най-силното от четирите.

Последното земетресение за денонощието е регистрирано на територията на Благоевградска област и е с магнитуд 2.5 по Рихтер, сочат данните на Сеизмологичния център към Геофизичния институт на БАН.

Земният трус е с дълбочина 5 км. и епицентър на 128 км южно от София. Той е усетен в неделя вечерта в 22:44 часа в района на с. Огняново, община Гърмен. Няма данни за пострадали и материални щети.

Споделяне

Още от Свят