Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Четири стартиращи компании получиха еврофинансиране от 5.1 млн. лв.

Договорят се инвестиции в още 15 стартъпи

0 коментара
Четири стартиращи компании получиха еврофинансиране от 5.1 млн. лв.

Четири стартиращи компании получи финансиране от 5.1 млн. лв. за развиване на дейността си от финансовия посредник "Витоша Венчър Партнърс", съобщиха от Фонда на фондовете.

Подкрепените компании са производителят на електровелосипеди "Елджой" АД, компанията за споделено пътуване с тротинетки "Хобо България" ООД, дизайнерска компания за висша мода "Айрини Студио" ЕООД и дигитална туристическа платформа на "Куендо" ООД.

Фондът за рисков капитал "Витоша Венчър Партнърс - Фонд I" получи 50.7 млн. лв. от Фонда на фондовете за финансиране на стартиращи компании. Средствата се осигуряват от оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". Финансовият посредник инвестират до 100 000 лв. в компании във фаза на ускоряване и до 2 млн. лв. във фирми в начален етап на развитие. Фондът за рисков капитал се управлява от партньорите  Максим Гурвиц, Марис Прии, Никола Стоянов, Пол Вайнбергер, Марин Илиев и Ерик Андърсон. Първоначалните очаквания бяха още през миналата година да започне финансирането на стартиращите компании, но пандемията забави процеса.

Сега сделките за първите четири компании вече са финализирани. Те ще получат подпомагане от 5.1 млн. лв., като 4.4 млн. лв. са от Фонда на фондовете, а над 700 хил. лв. е  допълнително привлечен частен капитал. В етап на договаряне са инвестиции в още 15 стартъпи, които скоро ще бъдат обявени, посочват от Фонда на фондовете.

Подкрепените компании

Варненската компания за производство на градски и теренни електрически велосипеди "Елджой" АД единствена получава за втори път финансиране. Миналата година дружеството получи подкрепа от 630 000 евро от финансовите посредници "Ланч Хъб" (LAUNCHub Ventures) и фондът "Илевън" (Eleven) плюс "Телерик" и Bgmenu. Сега от Фонда на фондовете не посочват колко ще инвестира в дружеството "Витоша Венчър Партнърс - Фонд I", което има право да вложи до 2 млн. лв. в "Елджой" АД.

"Елджой" е основана през 2015 г. от Галин Бонев с мисията да превърне велосипеда в предпочитано средство за придвижване в града и през свободното време. Фирмата прави първия в света дървен велосипед с вградена батерия. Създателите му го определят като Ролс Ройс на велосипедите, който е спечелил признанието на публиката на специализираното изложение "Юробайк" в Германия.

След финансовата инжекция от 630 000 евро през 2020 г. "Елджой" е преобразувано от ООД в АД, като капиталът му е увеличен до 205 500 лв. Той е разпределен в 130 340 обикновени поименни акции с номинал от 1 лв., а 75 160 са привилигеровани акции от Клас А също с номинална стойност от 1 лв. Компанията се управлява от Галин Бонев, Владимир Давчев и "Илевън България".

Привлечените 630 000 евро са отишли основно за увеличаване на производствения капацитет и технологично развитие на компанията, казва Бонев преди време. По думите му целта е да стъпят на нови пазари. Освен в България, продуктите на "Елджой" се продават в Австрия, Германия, Швейцария, Испания, Англия и други страни.

Финансиране получава и създадената през 2020 г. "Хобо България" ООД. Компанията е първият български микромобилити стартъп за споделено пътуване с електрически тротинетки, които могат да бъдат видени по софийските улици. Капиталът на компанията е 1216 лв., разпределен сред шестима съдружници. Мажоритарният пакет се държи от основателя ѝ Теодор Рачев (54.69%), а фондът за рисков капитал "Илевън Инвестмънтс" има 10.71%. От Фонда на фондовете не посочват каква подкрепа ще получи "Хобо България".

"Айрини Студио" ЕООД е третата компания, която получава финансиране. Дружеството е основано през 2016 г. от дизайнерката Ирина Недкова с 1000 лв. капитал. Компанията се е специализирала в нишата за луксозна мода за деца и младежи, насочена към висок клас международни пазари.

За да се откроят сред конкурентите си на пазара, Недкова и екипът ѝ залагат на три основни предимства - дизайн с авторски принтовена луксозни материи, безупречното качествои атрактивна цена.Марката се продава изцяло в чужбина, основно в Европа, Русия и страните от Близкия изток - ОАЕ, Саудитска Арабия, Катари Кувейт.

Финансиране получава и основаната преди месеци - през октомври 2020 г., фирма "Куендо" ООД. Дигиталната ѝ платформа дава възможност на собственици на ваканционни имоти и хотелиери да контролират и управляват резервации, разплащания, наличности и канали за маркетинг ще бъде подкрепена със 750 000 евро, съобщиха от компанията.

Капиталът на дружеството е 5000 лв. разпределен сред четирима съдружници с равни дялове. Това са Тони Валентинов Видолов. Горян Василев Върбанов, британецът Кристоф Джон Гейтър и Георги Иванов Иванов, показва справка в Търговския регистър.

Компанията оперира от пет години на пазарите в България, Румъния и Гърция и е собственост на peer-to-peer платформата за резервации arendoo.com. Инвестицията от 750 000 евро бележи началото на програма за ускорен растеж, като компанията възнамерява да предложи нови продукти и да отвори 30 нови работни места до края на 2022 г. в офисите си в София и Варна.

"Куендо" (Quendoo) e българска компания, която има амбицията да играе съществена роля в дигиталната трансформация на туристическия сектор в региона. Хотелиери и собственици на ваканционни имоти са принудени да използват различни комбинации от софтуерни инструменти, за да поддържат адекватно онлайн присъствие. Тези инстументи са в много случаи трудно съвместими, скъпи и трудни за управление. "Куендо" предлага решение, интегриращо основните за туристическия сектор дигитални инструменти, което увеличава неимоверно ефективността на управление на туристически обекти", казва Горян Върбанов, съосновател на компанията, в съобщение до медиите.

Платформата дава възможност на хотелиери и собственици на ваканционни имоти бързо и лесно да създадат професионален уебсайт с всички необходими функционалности за управление на наличности, резервации и разплащания. В същото време каналният мениджър на "Куендо" синхронизира, цени и наличности с множество платформи за маркетинг и резервации. Платформата позволява и ефективно управление на каналите за маркетинг. Във всеки един момент дадена платформа за резервации може да бъде включена или изключена с цел минимизиране на разходите за комисионни и увеличаване на приходите от резервации.

Първите седем в акселерторската програма

"Витоша Венчър Партнърс" обявява и първите компании,избрани за акселераторската си програма - "Витоша АКСЕЛЕРЕЙТ" (Vitosha ACCELERATE), която ще се провежда на етапи с продължителност от 3 месеца през целия инвестиционен период на фонда.

Първият етап на програмата ще продължи до средата на април, а избраните за участие са: Грид Метрикс (Grid Metrics); Нула Бг (Nula Bg); Аугмент (Augment); Вокси (Voxxy); ФидЮ (FidU); ТрейсДаТейст; Бай Бай Стътеринг. Те разработват решения в области като изкуствения интелект, финтех, гейминг, дигитални медии, здравеопазване.

Стартиращите предприятия ще получат експертна, менторска и стратегическа подкрепа с редовни уъркшопи и индивидуални срещи, а на избраните за инвестиция предприятия на етап ускоряване, ще бъдат предоставени и средства за развитие и растеж.

В програмата ще се включат над 50 ментори от световна класа, а всеки стартъп ще участва по индивидуално адаптирана програма. Избраните дружества ще получат експертна помощ по теми като стратегия, екип, развитие на бизнеса и последващо финансиране.

Акселераторската програма на "Витоша Венчър Партнаръс" е постоянно действаща и стартиращите предприятия могат да подават кандидатури за участие целогодишно.

"Мисията на фонда е чрез използването на финансови инструменти да се подобри достъпа до финансиране за малките и средни предприятия. Радваме се, че чрез "Витоша Венчър Партнърс" още български компании с висок потенциал за устойчив растеж ще получат възможност за развитие и то в сектори като умен град, електронна търговия, мобилност, туризъм. Наш приоритет е, заедно с финансовите посредници, да бъдем активна страна в комуникацията и връзката с бизнес екосистемата, за да стимулираме развитието на български компании от всички сектори с цел устойчива икономика на България", коментира Владимир Данаилов, изпълнителен директор на Фонда на фондовете

"Това е едно силно начало за нас, като до края на 2023г.ни предстои да подкрепимоще над 120 проекта. С тези четири компании показваме подхода ни, с който подкрепяме иновативни български бизнеси с международен потенциал в различни сектори, в които нашата икономика показва силни възможности- от софтуер за управление на имоти, до услуги за споделена мобилност", заяви Макс Гурвиц - един от управляващите партньори на "Витоша венчър партнърс".

"Витоша Венчър Партнърс"

Фонд на фондовете избра за финансов посредник и подписа договор с "Витоша Венчър Партнърс" през юни 2020 г. През септември беше регистриран и съвместния фонд за ускоряване и начално финансиране - "Витоша Венчър Партнърс – Фонд I" КД, с което фонд мениджърът официално влезе в етап на осъществяване на инвестиции и започна приема на кандидатури за финансиране.

Международният екип управлява фонд от 38 млн. лв., от които 35.6 млн. лв. са публични средства, предоставени чрез Фонд на фондовете от оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020 г. (ОПИК), съфинансирана от Фонда за регионално развитие на ЕС (ЕФРР), а останалите представляват частно съфинансиране.

До края на 2023 г. фонд мениджърът ще инвестира в 116 стартиращи компании в ранен етап от тяхното развитие. Малки и средни предприятия на етап ускоряване могат да получат финансиране от 30 000 до 100 000 лв., а по-напредналите в разработването на своя продукт ще получат от 30 000 лв. до 2 млн. лв.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.