Четири страни заплашиха с бойкот срещата на върха за Западните Балкани в София

Сърбия, Румъния, Кипър и Испания не искат да са на една маса с Косово

Четири страни заплашиха с бойкот срещата на върха за Западните Балкани в София

Сърбия, Румъния, Кипър и Испания заплашиха да бойкотират срещата на върха за Западните Балкани в София на 17 май. Причината е участието на Косово и присъствието на неговия президент Хашим Тачи.

Интегрирането на Западните Балкани в ЕС е най-важният приоритет на българското председателство на Съвета на ЕС и подобен бойкот ще е предизвикателство пред българската дипломация.

Засега няма официална позиция от страна на българските власти по повод публикации в сръбски медии за възможен бойкот на срещата. Белград официално обяви в четвъртък, че не приема идеята да участва в нея наравно с Косово. Сръбският премиер Ана Бърнабич нарече "политически нонсенс" присъствието на Косово, припомня БГНЕС.

Бърнабич уточни, че "решението за участие в този форум на властите в Белград ще зависи от ходовете на Прищина по отношение на създаването на Асоциацията на сръбските общини в Косово".

"В зависимост от това решение Сърбия ще вземе решение за участието си в срещата на върха на 17-ти май в София. България е наш голям партньор. Европейският съюз е наша стратегическа цел. Ние искаме да имаме добра комуникация. Нашата държава има интерес да бъде на тази среща", добави Бърнабич.

Според нея "Косово дори теоретически не може да присъства на този форум като държава". "Европейската комисия е неутрална по въпроса за статута. Косово не е държава, а област в рамките на Република Сърбия. Пет, при това мощни държави-членки на ЕС, мислят по този начин", каза сръбският премиер без да уточни кои пет държави има предвид..

"Регионалната стабилност е много важна за Сърбия. Ние имаме най-голям интерес да има стабилност, защото каквато и да е дестабилизация може да навреди на вече постигнатите резултати при тези тежки реформи, които извършихме в предишния период", заяви още Бърнабич.

По-късно сръбският външен министър Ивица Дачич потвърди, че страната му ще участва на форума в София. "На тази среща участват президенти и премиери. Към днешна дата Сърбия със сигурност ще участва", каза Дачич, който е и вицепремиер на Сърбия. Той обясни, че "идеята на България като председател на Европейския съвет е да отвори пътя към разширяване на ЕС".

Според "Вечерне новости" Румъния, Кипър и Испания също може да бойкотират срещата на върха за Западните Балкани в София, защото не искат да са на една маса с Прищина. Проблемът относно Косово е, че в Европейския съюз няма обща позиция по въпроса, посочва изданието.

Според публикацията Испания, Румъния и Кипър вероятно ще прибегнат до план Б. Това означава техни представители да участват на работната вечеря ден преди срещата на върха, а на самия форум да бъдат представени от други страни членки.

Още преди седмици се появиха и информации, че испанският премиер Мариано Рахой отказва участие в срещата на върха в София заради Косово.

Косово обяви независимост през февруари 2008 година. До днес над 100 държави по света, включително и България признаха независимостта на бившата сръбска провинция. Сред тях са повечето страни от ЕС, но не и Испания, Румъния и Кипър.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани