Четири тоалетни за 460 хил. лв. лева в София. ГЕРБ: Свиквайте

Четири тоалетни за 460 хил. лв. лева в София. ГЕРБ: Свиквайте

Столична община строи тоалетни в центъра на София, чиято цена на квадратен метър е по-висока и от най-луксозното жилище у нас. Общо за четири тоалетни са дадени над 450 000 лв.

Две от тях - в градината "Кристал", все още не са въведени в експлоатация и не работят. Другите две - пред НДК, работят и струват левче, за да се ползват. Това стана ясно от сигнал на неправителствената организация "Спаси София".

Тоалетните са самопочистващи и се дезинфекцират самостоятелно, разказаха хора, което са ги посещавали.

"По принцип, цената на публичната архитектура е висока...Обществото трябва да свикне със скъпоструващата публична архитектура. Всички трябва да свикнем с това", заяви общинският съветник от ГЕРБ арх. Ивайло Петков пред бТВ. Той посочи, че всичко е законно, защото тоалетните са изградени след обществени поръчки.

Две тоалетни за над 267 хил. лв. пред НДК

Столична община съобщи, че е платила 222 767 лв. без ДДС (около 267 хил. лв. с ДДС) за двете тоалетни на входа на градината на НДК. Те са построени през 2015 г. от фирма "Полид" ООД. Едната се намира в северната част на парка на НДК към бул. "Патриарх Евтимий", а другата - в южната част на парка към бул."България".

Според договора тоалетната е трябвало да бъде с големина 11 кв.м, но от неправителствената организация "Спаси София" пресмятат, че на практика тя е 8 кв.м.

"Така 1 кв.м от тази тоалетна излиза около 17 600 евро на квадратен метър. В района на НДК има апартаменти, които се продават на много по-ниски цени от въпросната тоалетна. В нея няма нищо толкова високотехнологично, което да оправдава тази цена", коментира Светлозар Алексиев от "Спаси София" пред бТВ.

Според инж. Димитър Куманов от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране за тази цена тоалетните чинии е трябвало да бъдат позлатени. Той определи цената като "стряскаща" и посочи, че обществените поръчки са "гигантският проблем" в работата на градската управа.

Категорично не отговаря на истината твърдението на "Спаси София", че тоалетна в парка на НДК, е с цена от 286 412 лв. с ДДС. Общата сумата, заплатена от Столична община за две автоматизирани обществени тоалетни в парка на НДК и изграждане на нулевия цикъл за функционирането им, който включва изграждане на канализация, водопровод и електрическо захранване, е 222 767 лв. без ДДС, се казва в позицията на общината, изпратена на запитване от Mediapool.

В него е посочено още, че габаритните размери на една тоалетна по техническа спецификация са 572/243 см.

Гаранционният срок за двата обекта е 5 години, в който изпълнителят - фирма "Полид" ООД, се задължава да отстранява възникнали дефекти. Заради неспазване на заложения срок за изпълнение Столична община е наложила на фирмата изпълнител максималния размер на санкцията за закъснение в размер на 24 752 лв., посочват от "Московска" 33.

И две неработещи тоалетни за 200 000 лв.

От "Спаси София" представиха и още две тоалетни на цена от 200 000 лв. в градината "Кристал". Те са с площ около 5 квадратни метра, а цената им излиза по 9400 евро на квадрат. Нужниците са оградени и към момента все още не работят, въпреки че са готови от преди година.

Тези две тоалетни са част от големия проект за обновяване на т.нар. зона 4 от градския център, който обхваща района около храм-паметника "Александър Невски". Целият ремонт на зоната е за 21 млн. лв., а поръчката беше спечелена от "ПСТ Груп".

"И в крайна сметка виждаме, че много малка част от предвидените работи са свършени, а тази малка част от работите, които са свършени, всъщност не работят. Например ... тоалетната, която според документацията за обществената поръчка струва 100 хиляди лева. Вътре са две тоалетни, общо 200 хиляди лева", обяснява Светлозар Алексиев от "Спаси София".

От миризмата става ясно, че тоалетните са използвани, въпреки че официално не работят. Вероятно затова са заградени, но така и не са измити. Не работят и новите контейнери за отпадъци, всеки един от който струва 9000 лв.

"Въпросът е къде спи общината, защо не работят и защо плащаме всичките тези пари. Всъщност гражданите не могат да използват това, за което сме платили", добавя Алексиев.

В коментар по темата общинският съветник от ГЕРБ арх. Ивайло Петков обясни, че цената на публичната архитектура винаги е висока.

"За конкретния случай не мога да отговоря, тъй като е минала обществена поръчка, имало е спецификация - точно изпълнение и конкуренция в ценообразуването. Според мен всичко е абсолютно законно и от цената не съм изненадан като стойности. Защото пак ви казвам - в публичната архитектура, вандалоустойчивост, самопочистване… Обществото трябва да свикне със скъпоструващата публична архитектура. Всички трябва да свикнем с това", заяви арх. Ивайло Петков, общински съветник от ГЕРБ, пред бТВ.

По-късно от Столична община обясниха, че при изпълнението на проекта за изграждане и обновяване на централна градска част – Зона 4 са изградени две тоалетни в градина "Кристал". На изпълнителя "ПСТ Груп" са платени 169 400 лв. за двете тоалетни, които са преминали успешно през 72 часови проби.

За Етап 2, в който попадат тоалетните и подземните контейнери до градина "Кристал" има издаден акт 10 за спиране на строителни дейности поради препроектиране в зоната. Поради тази причина тоалетните в момента не са въведени в експлоатация.

Столична община е предложила изваждане на тоалетните и подземните контейнери от обхвата на етап 2, което ще позволи въвеждането им в експлоатация.

Строително-ремонтите дейности в Зона 4 ще продължат след избирането на нов изпълнител, тъй като договорът с "ПСТ Груп" е прекратен.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?