Четири варианта за новото име на Македония

Зоран Заев
На Македония са ѝ предложени четири варианта за промяна на името, съобщи премиерът Зоран Заев в интервю за агенция Ройтерс.
 
Това са Република Северна Македония, Република Горна Македония, Република Вардарска Македония и Република Македония (Скопие).
 
Запитан ще приеме ли Гърция някоя от тези опции, Заев отговаря "Да, те предпочитат повече някои опции, някои не".
 
Македония се надява, че спорът ще бъде решен навреме, за да получи препоръка за започване на преговори с ЕС през юни и потвърждение на поканата за членство в НАТО през юли тази година. 
 
Македонският премиер каза, че е убеден, че, ако решението на спора запази достойнството на гражданите, те ще подкрепят това решение на референдум.
 
Четирите вариант на името бяха предложени от международния посредник в спора между властите в Скопие и Атина Матю Нимиц.
 
Заев заяви, че остава открит и въпросът дали има "реална нужда" за промяна на Конституцията на Република Македония, нещо, което Гърция търси през последните месеци.
 
В Гърция има остра съпротива около включването на името "Македония" в решението на спора. Освен това Атина има претенции и към македонската конституция, която според гърците допуска  присъединяване на съседни територии. 
Споделяне

Още по темата

Още от Европа