Четири водни проекти по ИСПА с шанс за удължаване

Четири водни проекти по ИСПА с шанс за удължаване

Европейската комисия (ЕК) е готова да преговаря за удължаване на финансирането на четири водни проекта по ИСПА, чийто срок изтича в края на годината. Това стана ясно след среща в Брюксел на министрите на еврофондовете Томислав Дончев, на регионалното развитие Росен Плевнелиев и на транспорта Александър Цветков с еврокомисаря по регионално развитие Йоханес Хан.

Става въпрос за проектите за водния цикъл на Варна, Шумен, Свиленград и Балчик, чиято обща стойност е 110 млн. евро.
Сценариите за проектите са три - да бъде удължен срокът им до края на 2011 г., някои от тях да бъдат прехвърлени за финансиране към Оперативна програма "Околна среда", и частично или пълно неизпълнение, обясни Дончев. Той уточни, че на срещата не се е стигнало до общо решение, а следващата седмица ще започнат експертни преговори проект по проект.

"Споделяме мнението, че тези проекти трябва да бъдат изпълнени, като ще решим за всеки по отделно дали е възможно удължаване на срока", посочи Тон ван Лийроп, говорител по регионално развитие на Европейската комисия. "В някои случаи това може да е възможно, но това трябва да е добре защитено от българска страна", уточни Ван Лийроп, цитиран от “Дневник“.

Говорителят подчерта, че комисията е готова на гъвкавост, като тя ще зависи от техническите аргументи за всеки един проект. Ван Лийроп потвърди и възможността някои от четирите проекта да бъдат прехвърлени за финансиране от ОП "Околна среда", но напомни, че това би означавало загуба на средствата от ИСПА.

Водните ИСПА-проекти бяха удължаван веднъж - до края на 2010 г.

Оперативна програма "Транспорт" също е била дискутирана по време на срещите на тримата министри в Брюксел. Плевнелиев обясни, че Европейската комисия остава "изключително притеснена" за капацитета на Пътната агенция. Затова още в четвъртък ще се създаде ново звено към министерството на регионалното развитие, чиято цел ще бъде "координация, контрол, комуникация и командване" на агенцията. Идеята е до дни звеното да заработи, защото с всичко това имаме проблем, каза Плевнелиев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес