Четири жертви при нападение на атентатори-самоубийци в Афганистан

Най-малко четирима души са убити, а около 20 ранени при нападение на атентатори самоубийци срещу комплекс на Американската агенция за международно развитие (USAID) в град Кундуз в северен Афганистан, предадоха световните агенции в петък.

Двама чужди служители - от Германия и от Филипините - са сред загиналите, съобщи генерал Мурад Али Мурад от афганистанската национална армия. Според губернатора на Кундуз Мохамад Омар сред убитите има и британец.

В нападението са участвали шестима атентатори. Един от тях се взривил в спортна кола на входа на комплекса, убивайки афганистански охранител. Останалите петима атакували сграда вътре в комплекса, където се помещава глобалната консултантска компания "Дивелъпмънт олтърнативс". Фирмата изпълнява договор за USAID по въпроси на местното самоуправление и развитие в района. Според сайта на компанията тя се занимава също с възстановителни работи след конфликти, агробизнес и управление на природни ресурси.

Афганистански полицай и частен охранител са загинали в шестчасовото сражение, а 22 души, сред които цивилни, са ранени, отбелязва ДПА.

Телата на петимата атентатори са открити в сградата.

"Нападението показва желанието на бунтовниците да попречат на прогреса и разкрива истинската им цел да служат по-скоро на себе си, отколкото на народа на Афганистан", каза капитан Джейн Кембъл, говорител на НАТО.

Провинция Кундуз е главно охранявана от германски сили под командването на НАТО, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят