Четиридесет депутати консерватори искат оставката на Тереза Мей

ЕС се подготвя за възможността да не бъде постигнато споразумение с Лондон

Тереза Мей

Четиридесет депутати от управляваваща във Великобритания Консервативна партия се договориха да подпишат писмо за недоверие към премиера Тереза Мей, съобщава в днешния си брой в. "Сънди таймс", цитиран от ДПА.

Макар че броят на "заговорниците" представлява само 8 процента от общия брой депутати консерватори в долната камара на парламента, достатъчни са само още 8 подписа за предизвикването на нови избори за председател на партията и евентуалната замяна на Мей на премиерския пост, отбелязва вестникът.

Недоволството на депутатите е предизвикано от затягането на преговорите за Брекзит от страна на Мей и липсата на ясна позиция по основните въпроси.

Според вестника някои министри в правителството на Мей също не са съгласни с позицията ѝ по въпроса за излизането на Великобритания от ЕС.

"Страшно е да се каже, но ние се приближаваме все повече към момента, когато за известно време ще трябва да излезем в опозиция, за да се прегрупираме", цитира "Сънди таймс" неназован член на британското правителство.

ЕС се подготвя за възможността да не бъде постигнато споразумение с Лондон

Същевременно главният преговарящ на ЕС по Брекзит Мишел Барние заяви, че се подготвя за вероятността да не бъде постигнато споразумение с Лондон, макар това да не е предпочитаният от него сценарий, съобщи Франс прес.

"Това не е моята опция, която би представлявала връщане с 44 години назад (датата на влизане на Великобритания в ЕС - бел.АФП). Но това е възможно", посочи Барние в интервю за френския седмичник "Журнал дю диманш".

"Всеки трябва да се подготви за това, както държавите, така и предприятията. Самите ние се подготвяме технически", добави той.

Без споразумение Обединеното кралство ще се върне на 29 март 2019 г., датата на излизането му от ЕС, "в режима на общото право на Световната търговска организация, с отношения, подобни на тези, които поддържаме с Китай", предупреди Барниe.

В петък ЕС даде на Лондон две седмици да изясни ангажиментите си по условията на развода, поставяйки това изискване като условие за започването на преговори за бъдещите търговски връзки с Великобритания.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа