Четиридневна работна седмица в "Майкрософт" в Япония вдигна производителността

Четиридневна работна седмица в "Майкрософт" в Япония вдигна производителността

В Япония, страната известна с допълнителните часове труд, местният филиал на "Майкрософт" (Microsoft) неотдавна направи експеримент с обратен знак: да се работи по-малко време. И заключението бе, че работната седмица от четири дни е увеличила производителността на служителите на компанията, информира АФП, цитирана от БТА във вторник.

През август "Майкрософт" в Япония затваряше офисите си всеки петък, предоставяйки допълнителен почивен ден през седмицата на своите 2300 местни служители.

Компанията ограничи и работните срещи до 30 минути и максимум петима участници. Насърчи онлайн контактите пред физическите срещи и размяната на писма.

Като резултат производителността на служител е нараснала с 39.9 на сто през август спрямо същия месец година по-рано, потреблението на електроенергия е спаднало с 23.1 на сто, а на хартия за отпечатване - с 58.7 на сто, отчетоха от японския офис на технологичната компания.

Служителите искат да имат различни модели на труд, подчертава работодателят. Той предвижда да приложи подобна програма тази зима, но без да дава специален отпуск: служителите ще трябва да използват наличните си дни за отпуск.

Този опит се провежда на фона на усилията на японското правителство да наложи по-гъвкави модели на труд като работата от вкъщи, работа при частична заетост и предварително обявени графици за работа в офиса, за да се избегнат пиковете часове в транспорта.

Подобни инициативи целят да се сложи край на явлението "кароши" (смърт от преработване) и да се насърчи раждаемостта, която бележи спад в страната. При все това прилагането им от местните компании засега е ограничено, отбелязва АФП.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?