Четирима бивши министри на разпит по делото "Филчевгейт"

Четирима бивши министри ще бъдат разпитани днес от Софийския военно-окръжен съд при закрити врата като свидетели по т. нар. дело "Филчевгейт". В съдебната зала са бившите министри на вътрешните работи Богомил Бонев и Емануил Йорданов, бившият министър на отбраната Бойко Ноев и бившият министър на правосъдието Теодосий Симеонов. Те са призовани в качеството на свидетели. До момента не се е явил Теодосий Симеонов.

Обвиняеми по делото за аферата "Филчевгейт", което е за подслушване на главния прокурор Никола Филчев през 2000 година, са трима бивши офицери от МВР - Пламен Арсов, Йордан Йорданов и Борис Бояджиев, припомни БТА. Те отговарят за намерените на 28 юли 2000 г. микрофони в апартамента на Никола Филчев.В друг апартамент в същия блок, в който живее бившият служител на СОТИ Пламен Арсов, е открита т. нар. "базова станция". Тя е служила за връзка между "бръмбарите" в апартамента на Филчев и централата на СОТИ в МВР.

По отделно дело обвиняем е и бившият шеф на НСС ген. Атанас Атанасов, който според прокуратурата не е упражнил контрол за премахване на подслушвателните устройства във ВИП-апартаментите, ползвани от главния прокурори, депутати и дипломати.

Споделяне

Още от България