Четирима британски писатели ще обиколят Европа, за да покажат, че не всички са за Брекзит

Кон Фолет

Кен Фолет, Джоджо Мойс, Кейт Мос и Лий Чайлд - четирима авторитетни представители на британската литература, ще предприемат през ноември "обиколка на приятелството" в Европа, за да се чуе гласът на 48-е процента граждани на Обединеното кралство, гласували срещу Брекзит, предаде Франс прес.

Обиколката ще включва Милано, Мадрид, Берлин и Париж. Четиримата успешни автори ще се срещнат с млади белетристи и ще отговарят на въпроси на свои почитатели за Брекзит и по други теми, беше съобщено на пресконференция в Лондон.

"Правим това, защото сме разстроени от политическите събития в нашата страна през последните три години" каза Кен Фолет, визирайки референдума от 23 юни 2016, на който 52 процента от британците гласуваха за напускане на ЕС.

"Смятаме, че страната създаде впечатление, че британците не обичат останалите европейци и не искат да са част от Европа и това ни смущава", посочи 70-годишният романист мултимилионер и автор на редица бестселъри.

"Не става дума да убеждаваме Обединеното кралство да остане в ЕС, мисля, че този влак вече замина", каза още той. "Става дума за това да успокоим хората от съседните европейски държави, че не искаме да напускаме, че не мразим чужденците".

Брекзит, който трябва да се осъществи на 31 октомври, е "източник на огромна тъга", каза Джоджо Мойс. "Едно от нещата, които най-много ме плашат, е политическото и емоционално разделение на това, което ми изглеждаше като едно голямо семейство".

Фолет сподели, че не възлага големи надежди на наследника на министър-председателката Тереза Мей, който ще бъде определен в края на месеца. "Не мисля, че някой може да оправи нещата. Никой не знае какво ще се случи, но не виждам път, който да води към щастлив край".

Лий Чайлд (чието истинско име е Джим Грант), създател на героя Джак Ричър, каза, че перспективата за победа на Борис Джонсън е "ужасяваща", защото той е известен с многото си гафове и крайности.

"Това, което имате тук, е "Борис Тръмп", още един голям глупав лъжец с чорлава коса и без никакво разбиране за политиката".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа