Четирима членове на "Мюсюлмански братя" са осъдени на смърт в Египет

Египетски магистрати осъдиха на смърт четирима членове на движението "Мюсюлмански братя", признато от Кайро за терористична организация, заради убийствата на демонстранти, нападнали централата на ислямистите. Това съобщиха в неделя ТАСС и Франс прес, цитирайки източник от съда и новинарския портал "Ал Яум ас Сабиа"..

Осъдените бяха обвинени освен това в подстрекателство към убийство, незаконно притежание на оръжия, нарушения на обществения ред и нападения срещу мирни жители, посочва ТАСС.

На 30 юни 2013 г. на фона на мащабните протести, подбудили армията да свали на 3 юли президента ислямист Мохамед Морси, негови противници сред демонстрантите направиха опит да превземат офисите на "Мюсюлмански братя" в Кайро. Дванайсет от тях бяха убити в сблъсъци с привърженици на Морси, решили да бранят своята резиденция с огнестрелни оръжия.

Египетските закони повеляват всички смъртни присъди да се предават за одобрение на висшия духовник в страната, който или ги утвърждава, или помилва осъдените. След като главният мюфтия на Египет Али Гумаа подпише присъдите, наказателният съд ще постанови окончателното решение - очаква се това да стане най-рано на 28 февруари догодина, посочва ТАСС.

Тогава ще бъдат произнесени и присъдите срещу другите 14 обвиняеми по делото, сред които са водачът на "Мюсюлмански братя" Мохамед Бадия и още двама души от ръководството на
движението. Бадия вече е осъден на смърт по друго дело от този род, има и три доживотни присъди за други престъпления.

Доживотният затвор в Египет означава на практика най-много 25 години лишаване от свобода, добавя АФП.

След идването на власт на бившия главнокомандващ въоръжените сили, днес президент - Абдел Фатах ас Сиси, "Мюсюлманските братя" бяха подложени на репресии, при които
загинаха 1400 души, а над 15 000 бяха хвърлени в затвора.

Стотици членове на движението в Египет вече бяха осъдени на смърт на масови процеси, които предизвикаха критика от западни правителства и правозащитни организации.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят