На телеконференция

Четирима държавни лидери във възлов разговор за ситуацията в Източна Украйна

Петро Порошенко, Ангела Меркел (в гръб) и Владимир Путин

Лидерите на Украйна, Русия, Германия и Франция обсъждат днес напрегнатата ситуация в Източна Украйна ден преди изтичането на срока за разоръжаване на сепаратистите. Президентът Петро Порошенко, федералният канцлер Ангела Меркел и президентът на Франция Франсоа Оланд провеждат телеконференция с руския лидер Владимир Путин, за да го убедят да накара сепаратистите в Донецк и Луганск да сложат оръжие.

Руските и украинските медии съобщиха за нови въоръжени инциденти в нарушение на примирието в Донецка област. В петък президентът Порошенко нареди прекратяването на бойните действия в източна част на страната да бъде удължено до 22 часа на 30 юни, понеделник.

Премиерът на самопровъзгласилата се Донецка народна република Александър Бородай не изключи възможността за удължаване на преговорите за трайно решение на конфликта.

Същевременно стана ясно, че отвлечените преди месец наблюдатели на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) са били освободени. Четирима наблюдатели на ОССЕ, отвлечени в края на май от проруските сепаратисти в Украйна, са били освободени, съобщи организацията, цитирана от Франс прес.

"Можем да потвърдим, че четирима души от екипа ни в Донецк са освободени след 32 дни плен", посочи мисията на ОССЕ в Украйна във Фейсбук.

От пресслужбата на самообявилата се Донецка народна република потвърдиха, че наблюдателите са били освободени. Това е станало в 21 часа местно време.

В края на май в Източна Украйна изчезнаха две четиричленни групи наблюдатели на ОССЕ. Връзката с едната група изчезна на 26 май вечерта в Донецка област, а с втората - на 29 май вечерта, когато групата е била на контролен пункт край Северодонецк в Луганската област. Една от тези групи беше освободена в четвъртък срещу петък през нощта.

Представител на ОССЕ приветства освобождаването на четиримата си колеги от Германия, Холандия, Испания и Русия.

"Задържането им ограничи съществено операциите ни в Източна Украйна по време, когато потокът от обективна информация бе по-важен от всичко“, каза заместник-шефът на мисията в Киев Марк Етерингтън.

Междувременно бе съобщено, че проруски активисти са завзели Донецкия химически завод. Според информацията на украинския Съвет за национална сигурност, планира се там да се извършва производство на гранати.

В Киев няколкостотин души се събраха край сградата на президентската администрация с искане държавният глава Петро Порошенко да отмени примирието в Източна Украйна. Сред участниците в акцията имаше и представители на доброволческия батальон "Донбас".

Споделяне

Още от Свят