Четирима души загинаха при сблъсъци между протестиращи и полиция в Тайланд

Четирима души загинаха при сблъсъци между протестиращи и полиция в Тайланд

Четирима души загинаха, а най-малко 64 бяха ранени при сблъсъци между полицията и демонстранти в тайландската столица Банкок.

Протестиращите настояват за оставката на правителството.

Множество изстрели се чуваха близо до канцеларията на премиера Инглук Шинаватра, към която по-рано във вторник бяха отправени обвинения от националната служба за борба с корупцията.

Полицейски части за борба с масови безредици започнаха да разгонват протестиращите и да демонтират импровизираната сцена за митинга им. Според очевидци е имало изстрели от двете страни. Сред загиналите е и един полицай.

Полицията започна операция, за да си възвърне контрола върху няколко обекта в Банкок, които от месеци са окупирани от демонстрантите, и арестува около 100 души. Това е първият случай на масов арест откакто от началото на февруари демонстрантите започнаха окупации на административни сгради.

Комисията за борба с корупцията на Тайланд обвини временния премиер Инглук Шинаватра заради ролята ѝ в провалена програма за субсидиране на производството на ориз.

Според обвинението като председател на комисия за политиката за производство на ориз Инглук не е спряла причиняваща финансови загуби програма, която бе една от основните популистки политически мерки, довели на власт нейната партия "За тайландците" след изборите през юли 2011 г.,

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?