Четирима емигранти починаха от измръзване в опит да избягат от България

Четирима имигранти са починали от измръзване в опит да избягат от България, а други 13 души са били спасени от гранична полиция на българо-сръбската граница, съобщи във вторник МВР. Българските власти са се задействали в 10 часа вечерта на 15 ноември след получен сигнал на телефон 112.

Властите са били предупредени, че група чужденци е тръгнала към Сърбия, но се е загубила в землището на село Раковица, община Макреш (в близост до Брегово). По това време е валял проливен дъжд и имало гъста мъгла. При първия оглед на терена граничните полицаи не са успели да открият хората.

В издирването са били включени допълнителни екипи и на 16 ноември към 11 часа граничните полицаи забелязали петима мъже, които вече са били изпаднали в бедствено положение. Чужденците са били без документи, но са обяснили, че двама са алжирци, двама - от Афганистан и един е бил от Пакистан.

Издирването на останалите е продължило. По-късно през деня на около 3 километра от границата е била открита втора група от 8 чужденци, които също били без документи. Те обяснили, че са от Ирак и Сирия. При тях е открит и първия труп. Починалият е 33-годишен иракчанин.

Полицаите са отвели втората група в полицейското управление в Брегова и при разговорите с тях са разбрали, че е имало още хора, отправили се към границата. Последвала е нова полицейска акция, но тя е довела само до откриването на още три трупа на мъже в землището на граничното село Киреево.

От МВР съобщават, че всички открити чужденци са били в процедура по получаване на статут на бежанец, но са предприели опит за бягство преди да изчакат края на процедурата.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?