Четирима французи, държани 3 години за заложници в Нигер, бяха освободени

Четиримата французи, които бяха отвлечени през септември 2010 г. в Нигер от Ал Каида в ислямски Магреб, се прибраха в Париж след три години в плен, завършил според някои източници с плащане на откуп от поне 20 милиона евро, предаде Франс прес.

62-годишният Даниел Лариб, 32-годишният Тиери Дол, 28-годишният Пиер Льогран и 46-годишният Марк Фере пристигнаха с полет от Ниамей на военното летище Вилакубле близо до Париж, където бяха посрещнати от семействата си и от президента Франсоа Оланд.

Френските министри на външните работи Лоран Фабиюс и на отбраната Жан-Ив Льо Дриан бяха отишли да ги вземат вчера от Нигер и ги придружаваха в самолета.

За освобождаването на четиримата французи е бил платен откуп между 20 и 25 милиона евро, заяви източник, близък до нигерските преговарящи. Той уточни, че парите са били платени както на похитителите, така и на посредниците на място, които изиграха важна роля при освобождаването на заложниците.

Източникът не уточни откъде са дошли парите. Франция категорично отрича да е плащала откуп.

Френският в. "Монд", който цитира "запознат с подробностите по операцията френски източник", писа днес, че "над 20 милиона евро" са били платени за освобождаването на четиримата французи. Според малийски посредник, който е участвал в преговорите по освобождаването в началото на 2011 г. на трима заложници, отвлечени едновременно с освободените вчера четирима французи, тогава за тримата заложници са били платени 13,5 милиона евро.

"Така че между 20 и 25 милиона евро за мен е подходящо число", каза той.

Външният министър Лоран Фабиюс, цитиран от Франс прес, обясни, че четиримата са били освободени на територията на Мали и че Франция не е платила откуп за освобождаването им.

"Не е имало акция, а инициатива, предприета с посредничеството на /нигерийския/ президент Махамаду Исуфу, която даде възможност заложниците да бъдат освободени без да се стига до сблъсъци", каза пред френската телевизия Те Еф 1 френският министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?