Четирима германци заразени с полоний

Четирима германци заразени с полоний

Полицията в Германия съобщи в понеделник, че четирима души са заразени с радиоактивния полоний 210, който уби бившия руски шпионин Александър Литвиненко, съобщи ББС.

По официална информация това са бившата съпруга на Дмитрий Ковтун, нейният партньор и две деца. Ковтун се е срещал с Литвиненко ден преди той да се почувства заразен.

По същото време в Хамбург пристигнаха и британски детективи, за да се запознаят от германските си колеги за провеждащото се в страната разследване.

В хода на разследването бе установено, че в колата на Ковтун има следи от полоний 210. Следи от радиоактивния елемент бяха открити и в апартамента на бившата съпруга на Ковтун в Хамбург, както и в къщата на неговата бивша тъща в Хаселау.

Германските власти съобщават, че той е пристигнал в Хамбург на 28 октомври и останал в апартамента на бившата си съпруга до отпътуването си към Лондон на 1 ноември. Германската полиция все още не може да установи дали Ковтун е обвиняем или очевидец в процеса на разследването.

Междувременно стана ясно, че семейството и приятелите на Александър Литвиненко не са склонни да помагат на руското разследване за неговата смърт, заяви приятел на бившия агент на КГБ.

Алекс Голдфарб заяви, че те нямат доверие на руското разследване и биха помогнали само ако британските власти им дадат гаранции за тяхната сигурност, предаде ББС.

Голдфарб направи тези коментари след като се разбра, че руски следователи ще пътуват до Лондон да разпитват свидетели.

По-рано вдовицата на Литвиненко каза, че няма да съдейства на руското разследване.

43-годишният Литвиненко почина в лондонска болница на 23 ноември. Предполага се, че е бил отровен с радиоактивното вещество полоний 210.

От кабинета на руския главен прокурор съобщиха, че планират да изпратят свои представители във Великобритания, но без да уточняват кого и кога смятат да разпитват.

Алекс Голдфарб каза, че е разговарял с Марина, вдовицата на Литвиненко, както и с руския магнат в изгнание Борис Березовски и с чеченския дисидент Ахмед Закаев. “Нито един от тях няма доверие на руското разследване”, каза той.

Те ще могат да проведат разговори с руснаците в Лондон ако има такова отправено искане от британските власти или ако трябва да помогнат на британските власти за достъп до свидетели. Тогава биха се съгласили да разговарят с руснаците, каза Голдфарб. Той допълни, че ще бъдат поставени условия разговорите да не се провеждат в руското посолство и на разпитваните да бъде осигурена полицейска защита.

“Второто условие е британците да ни дадат гаранции, че руските следователи са сканирани за всякакво евентуално отравяне”, каза още Голдфарб.

Екип от девет следователи от отдела за борба с тероризма на Скотлънд ярд са от миналата седмица в Москва, където разследват смъртта на Литвиненко.

Голдфарб изрази опасения, че британците ще срещнат пречки от страна на руските власти, които укриват двама “ключови свидетели”.

44-годишната вдовица на Литвиненко заяви, че според нея руските власти стоят зад убийството на съпруга ѝ.

“Очевидно това не е бил самият Путин, разбира се, че не”, каза тя пред английския вестник “Мейл оф съндей”.

Тя обаче допълни, че онова, което прави Путин, дава възможност да бъде убит британец във Великобритания.

Тя изрази увереност, че британската полиция ще разкрие убиеца на съпруга ѝ и същевременно каза, че няма да съдейства на руското разследване.

“Не мога да повярвам, че те ще ми кажат истината. Не мога да повярвам, че ако те търсят доказателства, ще ги използват по точния начин”, каза Марина Литвиненко.

Приятелите на Александър Литвиненко смятат, че той е отровен заради критиките си към руското управление, откакто избяга във Великобритания. Кремъл обаче заяви, че не е свързан по никакъв начин с отравянето на бившия агент на Федералната служба за безопасност (ФСБ), бивша КГБ.

Руското външно разузнаване също излезе с изявление, с което отрича всякакво участие.

В неделя лондонската полиция съобщи, че двама от общо 26 полицейски служители, които са тясно свързани с разследването в британската столица, са показали положителни тестове за следи от полоний 210.  В съобщението обаче се уточнява, че става дума за много малки количества, които не съставляват опасност.

Споделяне

Още от Свят