Четирима израелци бяха убити края Хеброн

Четирима изралеци, включително и едно дете бяха убити днес следобед в две отделни нападения южно от град Хеброн на Западния бряг. По предварителни данни на една и съща група палестинци, която се придвижвала с кола, обстрелвала последователно два автомобила. В първата кола е убито тричленно израелско семейство. Няколко километра по-далеч е била обстралвана друга кола, в която едният пътник е бил убит, а другият- тежко ранен.

Израелската армия, която е окупирала палестинските градове на Западния бряг от началото на месеца, е започнала да претърсва райноа

По-рано днес в ивицата Газа палестински терористи изстреляха противотанкови ракети по израелски брониран автобус, без да причинят жертви. Шофьорът на автобусът успял да го изведе от зоната на обстрел и така спасил пътниците.

Сутринта изралески танкове е булдозери за пръв път от март навлязоха в град Газа и разрушиха две работилници за ракети, като и полицейски пост на палестинската власт. При престрелките няколко палестинци били ранени. Агенциите отбелязаха, че това е първата акция на армията след бомбардировката в Газа понеделник, когато загинваха 15 палестинци, сред които и 9 деца.

Израелската армия снощи арестува Ахмед Казаа, лидер на палестинското движение Ал Фатах за град Калкилия, предаде АФП. С него бил заловен и племенникът му, член на Бригадите на мъчениците от Ал Акса, а къщата, в която се намирали, била разрушена, съобщиха източници от палестинските служби за сигурност.
Вчера при нападение, отговорност за което пое въоръжена групировка Бригади на мъчениците от Ал Акса, загина равинът Авимелех Шапиро, баща на осем деца и ръководител във военно училище за религиозни студенти.

Седем палестински фракции призоваха вчера след среща в Дамаск за продължаване на въоръжената борба срещу Израел, понеже според тях дипломатическите усилия на т.нар. четворка за Близкия изток - САЩ, ООН, ЕС и Русия, не са дали никакъв резултат, предаде АФП.

"Въоръжената борба е средство за постигане на националните палестински цели и за изпълнението на международните резолюции", заяви бившият председател на Палестинския национален съвет /парламента в изгнание/ Халед ал Фахум.

В срещата в Дамаск участваха Демократичният и Народният фронт за освобождение на Палестина, движението за ислямска съпротива Хамас и Ислямски джихад, както и Фарук Кадуми, ръководител на политичесикя отдел на ООП.

През последните дни израелските служби за сигурност и полицията са приведени в състояние на повишена готовност на цялата територия на страната във връзка с нформацията за предстоящи терористични актове и заплахата на радикалната палестинска групировка Хамас да "потопи Израел в кръв". Полицейските патрули в градовете и по пътните артерии са засилени, увеличена е числеността на граничните патрулни постове и са въведени допълнителни дежурства за бригадите на доброволната охрана.

Обстановката в Израел, Западния бряг и ивицата Газа е особенно напрегната, след като в нощта на понеделник срещу вторник израелската авиация предприе ракетен обстрел в град Газа, за да унищожи Салах Шехада - ръководител на Бригадите Изадин ал Касим, въоръженото крило на Хамас.

При бомбардировката освен Шехада бяха убити още 15 палестници, сред които 9 деца. Многобройните цивилни жертви предизвикаха яростта на палестинците и единодушното осъждане на международната общественост. Съветът за сигурност започна да подготвя резолюция по въпроса.

Споделяне

Още от Свят