Четирима кандидати да продават топлоенергия на столичани

Четирима кандидати да продават топлоенергия на столичани
Четири фирми са проявили желание да купуват топлоенергия от "Топлофикация-София" на едро и да я продават на бита, като абонатите плащат сметките си на съответния доставчик. Това съобщи във вторник Стефан Дочев, директор на отдел "Външни връзки" в столичното парно, след обсъждането на общите условия на дружеството към неговите клиенти в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

В новите общи условия е записано, че топлинната енергия за битови нужди в столицата може да се продава и през посредник. Доставчикът ще купува количества на едро на входа на сградата, в която е убедил собствениците да станат негови клиенти. После ще я разпределя с помощта на съответния топлинен счетоводител, обслужващ абонатната станция, или сам, но ако се регистрира като фирма за дялово разпределение. Така ползвателите на парно ще си плащат сметките на доставчика, а топлофикационното дружество ще може да си гарантира вземанията за топлоенергия от посредника. Очаква се при тази схема да има някакви зачатъци на конкуренция в цените на доставчиците.

Подобна е схемата и с търговията на електрическа енергия - от НЕК до електроразпределителните дружества и от тях към абонатите.Дочев уточни, че нито една от фирмите, желаещи да доставят топлоенергия за бита, не е от топлинните счетоводители, на които Законът за енергетиката също позволява да упражняват такава дейност.

След като влязат в сила общите условия за търговия с топлинна енергия е въпрос на време да се сключат договорите с доставчиците, добави представителят на столичното парно.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?