Четирима кандидати за шефското място в НЗОК

Четирима кандидати за шефското място в НЗОК

Четирима души кандидатстват за шефския пост на НЗОК, стана ясно в понеделник, когато изтече крайният срок за подаването на документите. Според информация на Zdrave.net това са досегашната шефка на НЗОК Румяна Тодорова, изпълнителният директор на "Търговска лига" Тони Веков, бившият шеф на касата от 2003 г. Димитър Петров и ексшефката на отдел "Лекарства и медицинска експертиза" в НЗОК Галя Кондева.

Кандидатирането на Тодорова за поста е очаквано. Тя е първият директор на институцията, който изкарва мандата си докрай.

Изненада е кандидатирането на изпълнителния директор на най-големия фармацевтичен дистрибутор у нас "Търговска лига" Тони Веков, който през февруари заедно с управителя на дружеството Тихомир Каменов обвини зам.-министъра на здравеопазването и председател на УС на НЗОК Емил Райнов (БСП) в корупция.

Изострянето в отношенията между "Търговска лига" и Райнов дойде след като дълги години здравното министерство бе обвинявано, че толерира фирмата. На обвиненията Райнов отговори с обвинения и обяви, че Веков и Каменов са го заплашвали заради отказа на НЗОК да сключи договори с техни болници.

Галя Кондева бе представител на НДСВ в ръководството на НЗОК, но в същото време е и близка до Райнов. Името ѝ присъства и в анонимен сигнал, подаден миналата година в здравното министерство, в който се твърди, че тя е подставеното лице, чрез което Райнов взема пари.

Бившият директор на НЗОК Димитър Петров пък бе изгонен от шефското място в институцията през 2004 година след поредица искания да си подаде оставката от страна на синдикатите и здравния министър Славчо Богоев.

В сряда трябва да стане ясно кои от кандидатите ще бъдат допуснати до втория етап на конкурса – събеседване. От тях се изисква да имат висше образование, специалност по здравен мениджмънт, поне 3 г. стаж в областта на застраховането, осигуряването или управлението на здравеопазването. Те ще трябва да представят и разработка на тема "Дейности на НЗОК за осигуряване на стабилност и устойчивост на системата за задължително здравно осигуряване".

Конкурсът беше обявен предсрочно с решение на Управителния съвет на НЗОК през май, въпреки че мандатът на Румяна Тодорова изтича чак на 1 септември. Официално "бързането" бе обяснено с това, че предстои смяна на директорите на районните каси, които е добре да се изберат в мандата на новия шеф на НЗОК.

Неофициално обаче това се свързва с желанието на управляващите да подсигурят поста за близък до тях човек. Изборът ще се проведе от комисия, съставена от членове на сегашното ръководство на касата, в което управляващите имат солидно представителство.

Новият директор на НЗОК ще бъде избран на 24 юни – само 10 дни преди изборите за Народно събрание.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?