Четирима кандидати за UMTS-лиценз

Четирима са кандидатите за лиценз за мобилни далекосъобщителни системи от трето поколение по стандарт UMTS, съобщиха от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС).

В петък изтече крайният срок за подаване на заявленията за участие в процедурата, открита от КРС на 4 ноември. Тя предвижда издаването на три индивидуални лицензии за осъществяването на далекосъобщения чрез подвижна клетъчна система по стандарт UMTS. Двете разрешителни са с капацитет 2 x 5 MHz (FDD) + 1 x 5 MHz и определени като клас Б. Първоначалната лицензионна такса, която трябва да платят одобрените оператори, е 42 млн. лв. Срок на разрешителното е 20 години. Третата лицензия - клас А, е с капацитет 2 x 10 MHz (FDD) + 1 x 5 MHz. За нея първоначалната лицензионна такса е 70 млн. лв., а срокът ѝ - 20 години.

Интерес е заявен от лицензираните в България оператори за предоставяне на мобилни далекосъобщителни услуги по стандарт GSM, а четвъртия заявен интерес е от чуждестранна компания, допълниха от комисията без да уточняват имена.

По-рано през деня от ГлоБул информираха, че са подали заявление за лиценз клас Б. По неофициална енформация чуждият кандидат е "Телеком Италия"

Окончателният брой на кандидатите ще бъде обявен идната седмица, заради евентуално постъпили по пощата искания с пощенско клеймо от 17 декември.

Мрежите от трето поколение (UMTS) представляват техническа платформа за предоставяне на широка гама от услуги и приложения. 3G технологията предлага много по-качествени услугите, базирани на пакетна комутация. Достъпът до интернет и преноса на данни стават многократно по-бързо от скоростта при мрежите от второ поколение.

Технологията дава възможност за видеотелефония и видеоконфернтна връзка, високоскоростна телеметрия, игри в реално време, интерактивно разпръскване, както и широколентов пренос на звук (глас, музика и пр.) и дори филми, обясняват от ГлоБул.

UMTS мрежите дават възможност за предлагане на Java приложения, пакетен пренос на глас (Voice over IP), мултимедийни услуги, мобилна търговия (m-Commerce, като разновидност на електронната търговия - e-Commerce), услуги, базирани на местоположение, информация, образование и др.

Желанието на GloBul за изграждане на мрежа от трето поколение е още една стъпка в развитието на компанията и потвърждава намерението ѝ да бъде иновационен лидер на телекомуникационния пазар, подчертават от втория GSM-оператор.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?