Четирима нови конституционни съдии положиха клетва

Четиримата новоизбрани конституционни съдии - Владислав Славов, проф. Мария Павлова, проф. Емилия Друмева и проф. Евгени Танчев, се заклеха на церемония днес в сградата на Конституционния съд (КС).

Поради изтекъл деветгодишен мандат Конституционният съд напускат Тодор Тодоров, Димитър Гочев, Пенка Томчева и Георги Марков.

Проф. Мария Павлова и проф. Емилия Друмева стават съдии от квотата на парламента, Владислав Славов бе излъчен от Общото събрание на съдиите от Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС), а проф. Евгени Танчев е посочен за съдия в КС от квотата на президента.

На церемонията присъстваха президентът Георги Първанов, председателят на ВКС Иван Григоров, изпълняващият длъжността председател на ВАС Светла Петкова и заместник-председателят на Народното събрание Юнал Лютфи.

За първи път, на клетвата на конституционни съдии, не присъства председател на ВАС, отбеляза по-рано днес по Би Ти Ви шефът на ВКС Иван Григоров. Вчера Висшият съдебен съвет за втори път не успя да избере председател на ВАС - и.д. шефката на съда Светла Петкова събра 15 гласа - с два по-малко от необходимите 17. При първия избор в края на септември считаният тогава за фаворит на съдебното лоби вече бивш конституционен съдия Георги Марков получи едва 10 гласа.

Още в първия ден, в който вече не е член на КС, Марков излезе с остра политическа статия в статия във в. "24 часа", в която призова премиера Симеон Сакскобургготски да се оттегли от поста си след местните избори на 26 октомври.

Заради желанието на Георги Марков да замени стола в КС с председателския пост във ВАС, през лятото управляващото мнозинство спешно промени закона за съдебната власт и въведе изискването изборът във ВСС да става с квалифицирано мнозинство от две трети. Дори поправката получи името "Анти Марков". В битката срещу съдебната власт да наложи свой човек във ВАС за следващите 7 годни най-упорит бе министърът на правосъдието Антон Станков, подкрепен от парламентарните групи на НДСВ, ДПС и Коалиция за България. Единствено ОДС защити опитите на ВСС да избере председател на ВАС и упрекна мнозинството в натиск над независимата съдебна власт.

Според шефа на ВКС Иван Григоров с неизбирането на председател на ВАС вчера съдебната власт е показала,че законността и моралът стоят много по-високо от действията на някои политици. "В чисто експертен смисъл с вчерашния си акт ние показахме, че сме в състояние да изберем достоен и приемлив председател на ВАС, коментира Григоров.

Според шефката на Софийския окръжен съд Нели Куцкова, неизбирането на председател на ВАС е определено от политически интереси, които са подплатени с икономически. Може би има и чисто професионална недостатъчност, макар че 15 гласа, които бяха събрани вчера, е една оптимистична тенденция, допълни тя в интервю за "Блиц".

По думите на Куцкова икономически аспект на избора може да има дотолкова, доколкото съдът контролира икономическите процеси и спазването на процедурите. Пред ВАС се обжалват решения на правителството и на изпълнителните агенции и затова самото правораздаване е изключително важно, защото то дава възможност държавата да бъде контролирана, обясни Куцкова.

Тя отбеляза, че "всяка една политическа сила, когато е в опозиция, високо дига глас за независимост на съдебната власт и съдебния контрол, а когато е управляваща, изведнъж съдът, особено ВАС, започва да пречи".

Според Куцкова въведеното изискване за избор на председател на ВАС с две трети от гласовете във ВСС от една страна е хубаво, защото означава, че трябва да се търси консенсусна фигура, а от друга - това мнозинство може да блокира избора, тъй като понякога е трудно да се намери подобна консенсусна фигура. Още вчера тя допусна, че и след изтичането на мандата на този ВСС, новият състав също може да се затрудни да събере необходимите 17 гласа за избор на председател на ВАС.

Други юристи коментираха, че в следващия ВСС парламентът ще има 11 представители от своята квота, които също са недостатъчни да излъчат председател на ВАС, харесван от управляващото мнозинство. Останалите в 25-членния ВСС са от квотата на съдебната власт и след скандалите между политици и магистрати ще бъде трудно да се стигне до консенсус в съвета.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?