Четирима одобрени за президентската битка в Иран

Иранският Съвет на пазителите на конституцията одобри четирима кандидати за президентските избори на 12 юни, съобщи Франс прес, като се позова на иранската агенция Мехр.

Одобрените кандидати са сегашният президент Махмуд Ахмадинеджад, бившият премиер Мир Хосейн Мусави, бившият председател на парламента Мехди Каруби и Мохсен Резаи, бивш командващ корпуса Гвардейци на революцията.

Съветът на пазителите прегледа подадените към крайния срок, 9 май, общо 475 заявления от потенциални кандидати, сред които 42 жени.

Дванадесетчленният Съвет на пазителите на конституцията има право да отхвърля кандидатури за президентски и парламентарни избори.

Претендентите били одобрени след подробен анализ на лоялността на на кандидатите към ислямската система на управление в Иран и "абсолютното им подчинение" на върховния религиозен лидер аятолах Али Хаменей.

Двама от кандидатите, Мир Хосейн Мусави и Мехди Каруби са смятани за умерени реформатори, посочва Ройтерс. Мохсен Резаи също е известен с призивите за по-умерен подход към Запада като цяло в сравнение с рязко критичния тон на Ахмадинеджад.

Предизборната кампания за президентските избори се открива официално в петък, посочва АФП. Привържениците на реформаторския курс в иранската политика смятат, че пътуванията на сегашния президент Махмуд Ахмадинеджад из цялата страна неправомерно са използвани и за предизборната му кампания.

Споделяне

Още от Свят