Четирима остават в ареста заради аферата САПАРД

Четирима остават в ареста заради аферата САПАРД

Четирима български бизнесмени, замесени в аферата с източването на 7,5 млн. евро от европейската предприсъединителна програма САПАРД, остават в ареста, реши в петък Софийски градски съд (СГС).

Това са близкият до президента Първанов пернишки бизнесмен Людмил Стойков, собственик на курорта “Дюни” и “Стомана индъстри”, Иван Иванов, собственик на ямболската птицекланица “Чубра”, Марио Николов, шеф на шуменската “Родопа”, и Мариана Николова, съпруга на Марио Николов, която е управител на “Еврофриго”.

При гледането на поисканата от прокуратурата мярка Стойков  демонстрира недоумение защо е изправен пред правосъдието.

Четиримата са част от 11-членна група за източване на пари от САПАРД, заедно с още трима българи, двама германски и двама швейцарски граждани. Обвинени са за участие в престъпна група, документна измама и пране на пари.

Един от седемте заподозрени българи – Радмил Петров - е в неизвестност и полицията го издирва. Той се укрива от момента, в който е научил, че ще бъде привлечен като обвиняем във връзка със злоупотребите по САПАРД, научи Mediapool от източници от разследването.

Лазарина Георгиева, която също е била задържана, е с мярка парична гаранция, защото е в напреднала бременност. Срещу нея е повдигнато обвинение като страна по договорите, сключвани с птицекланица “Чубра”. Според прокуратурата тези договори са фалшиви и с тях са източени около милион и половина евро от САПАРД.

В групата участва и Петя Хаджииванова, която е болна и не може да участва в съдебното производство. Тя ще се изправи пред магистратите след като съдебномедицинска експертиза установи, че е в състояние да присъства на  делото.

ДСБ поиска сметките на Стойков да се запорират

Изпълнителната власт и прокуратурата да запорират имуществото на пернишкия бизнесмен Людмил Стойков, поискаха в петък от Демократи за силна България (ДСБ).

"Настояваме категорично за незабавни действия на изпълнителната власт и прокуратурата за запориране на имотите на Людмил Стойков, включително участието му в "Стомана индъстрийз" и курорта "Дюни", за да се попречи на българската държава да бъдат нанесени щети по финансовото управление на споразумението по САПАРД”, заяви лидерът на ДСБ Иван Костов в Пловдив.

Той смята, че само по този начин ще бъде избегната опасността България да връща източените 7.5 милиона евро по програма САПАРД. Бившият премиер добави, че разкриването на незаконни действия по източване на средства в България стават след международен натиск и даде за пример случаите с "Топлофикация"- София и програма САПАРД.

Следващата седмица ДСБ ще внесе в Народното събрание искането за вот на недоверие на правителството.

Аферата бе разкрита след съвместна работа на българската, германската и швейцарската прокуратура по сигнал на Службата за борба с измамите в ЕС (ОЛАФ). Схемата е чрез фалшиви документи в България да се вкарват фиктивно стари машини за месопреработка и пакетиране, които се представят за нови и парите от САПАРД за покупката да се прибират. Старите машини са от български месарски предприятия, чиито собственици са били в аферата. 

В началото на съдебното заседание Людмил Стойков, които публично подкрепи кандидат-президентската двойка Първанов - Марин, поиска някой да му обясни, защо е “тук” и обяви, че няма никаква вина. След като това му бе разяснено от съда, делото започна по същество. Последва искане на прокуратурата за постоянното задържане под стража на четиримата, а след това думата взеха адвокатите.

Техните пледоарии бяха фокусирани върху тезата за липсата на доказателства за вината на клиентите им (включително и “за минаване на червено”), както и  за лекомислено повдигнати обвинения. Тази теза по-късно съдът отхвърли почти изцяло. Адвокатите говореха и за неясни обвинения и злостна медийна кампания.

Людмил Стойков няма абсолютно никакво участие в дружества, получаващи субсидия по САПАРД. Единственото, което е споменато в обвиненията е, че 48% от “Еврофриго” е собственост на “Ладимекс”, от която 50% е на Стойков, обявиха защитниците. Те отбелязаха, че бизнесменът плаща по един милион евро на месец за ток като собственик на “Стомана индъстрис”, а курортът “Дюни” има 1400 души персонал.

Адвокатите се учудиха защо прокуратурата е вкарала бизнесмена в “една  кокошкарска история”, тъй като 7,5 милиона евро са част от ежедневието на Стойков. Последното твърдение се доказва и от стойността на лимузините, с които пристигна антуражът на пернишкия богаташ. На груб оглед автомобилите, демонстративно паркирани пред входа на Съдебната палата, са  на стойност, близка до месечната сметка за ток на “Стомана индъстрис”.

Четиримата задържани казаха пред съда, че са невинни, а Марио Николов влезе и в ролята на адвокат на Людмил Стойков като заяви, че той няма нищо общо с проекти по САПАРД.  

В мотивите си съдът посочи, че има данни за машини, които не са свързани с производствените линии на месопреработвателните заводи. Друго съоръжение въобще не се е намирало в посочената фабрика. Има и разминаване на номерата на представените фактури за закупуването на оборудването, мотивираха се магистратите. Те приеха и че е налице опасност обвиняемите да се укрият и да извършат друго престъпление, ако са на свобода.

Четиримата бяха вкарани в залата, а след това и изведени от нея през недостъпните за камери и фотоапарати коридори на Съдебната палата, която беше под извънредна полицейска охрана. Групата не бе снимана отблизо, тъй като адвокатите депозирали предварително молба, позовавайки се на конституционните права и Европейската конвенция за защита на човека.

Решението на СГС за постоянния арест не е окончателно и подлежи на обжалване.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?