Четирима от ДСБ напускат партията и отиват при Кунева

Даниел Митов, Петър Николов, Прошко Прошков и Христо Ангеличин официално прекратяват членството си в партия Демократи за силна България (ДСБ). Това бе обявено официално в понеделник, малко след новината, че Митов напуска националното ръководство на ДСБ.

От сдружението на Меглена Кунева потвърдиха неофициално пред Mediapool, че четиримата вече бивши представители на ДСБ се присъединяват към "България на гражданите".

"През 2011 г., в кампанията за кметските избори в София ние се опитахме да предложим политика от ново поколение, политика, която да е в крак с времето, а не изгубена в прехода. Това усилие срещна съпротивата на апарата на ДСБ, който направи всичко възможно тези избори да бъдат провалени. В началото на 2012 г. се опитахме да повдигнем дебат за случващото се в ДСБ и десницата, за липсата на кауза и за заплахата да оставим най-активната част от българското общество без политическо представителство. Дебат обаче не се случи. Вместо това, ни беше отговорено, че вече няма да се "инвестира“ в нас", се посочва в съобщението на Митов, Николов, Прошков и Ангеличин.

Никога няма да приемем, който и да е, да представя нашето участие в политиката като своя инвестиционна програма. Обидата от тази метафора и от лекотата, с която тя беше произнесена от лидера на ДСБ, не ни дава никакво основание да продължим да бъдем част от политическата сила, която преди осем години учредихме, се казва в съобщението.

Засега нито един от четиримата напускащи ДСБ не е потвърдил официално за преговорите с Меглена Кунева, които, както се разбира, вървят от няколко месеца. Не е ясно какви предложения са отправени към бившите "млади" кадри на Иван Костов, които заемаха ръководни позиции в ДСБ.

Даниел Митов е зам.-председател и член на Националното ръководство на ДСБ (2007 - 2012 г.), Петър Николов е член на Националното ръководство на ДСБ (2009 - 2011 г.), Прошко Прошков е член на Националното ръководство на ДСБ (2011 - 2012 г.) и Христо Ангеличин е член на Софийското ръководство на ДСБ (2008 - 2012 г.).

Петър Николов коментира пред БНР, че е човек, който в продължение на години е защитавал председателя на ДСБ и затова не е човекът, който ще хвърли камък по него.

"Няма никаква логика да се води битка вътре в ДСБ с Иван Костов. Когато видях за себе си, че ДСБ е далече от каузите, заради които се създаде, че това не е партия, която предлага нещо ново, аз взех своето решение и това беше още миналата година, след изборите. Големият проблем със Синята коалиция е, че с начина си на поведение ние просто изграждаме ГЕРБ като истинската дясна партия. Ние ставаме част от подмяната в дясно. ГЕРБ е най-тежката подмяна в българската политика. Ние казваме на избирателя- гласувайте за нас, за да влезем в парламента, но нямаме кауза, няма дневен ред, нямаме постоянно отношене към управляващите. Напуснал съм ДСБ със сърцето си и днес това е формален акт. Партия с три, четири или пет народни представители не може да постигне нещо. Проблемът ѝ е, че става все по-малка партия, че все по-лесно се разделяме с хора от партията, каза Николов.

Заместник- председателят на ДСБ Светослав Малинов е убеден, че  идеите на ДСБ и на Синята коалиция ще присъстват и ще стават все по-силни.  Винаги е имало и ще има хора, които да губят перспектива и да се опитват да сложат ново начало. Нашата демокрация дава възможност да намерят мястото си в нови формации, коментира Малинов пред БНР.

Споделяне
Още по темата
Още от България

Как си обяснявате акцията на прокуратурата с обиски и арести в президентството?