Четирима от обвинените с Бобокови се признават за виновни

Пламен и Атанас Бобокови са основните обвиняеми по делото.

Четирима от обвиняемите по делото срещу русенските бизнесмени Атанас и Пламен Бобокови са готови да се споразумеят с прокуратурата и да се признаят за виновни. За трима от тях – бившия шеф на плевенската РИОСВ Габриел Савов, бизнесмена Айгюн Еминов и бившия шеф на "Монбат Рисайклинг" Васил Богданов е насрочено дело за четвъртък. Тогава съдът трябва да разгледа и евентуално да одобри споразумението. По информация на Mediapool наказанията ще са условни, тъй като и тримата са неосъждани. Те са с обвинение за участие в престъпна група. Четвъртият, който вероятно ще се споразумее с разследващите, е Васил Коцев.

Тонове боклук

Савов, Еминов, Богданов и Коцев са обвиняеми като участници в престъпна група. Според прокуратурата те са били част от схема, чрез която тонове опасни отпадъци от завода на братя Бобокови "Монбат" са били депонирани незаконно у нас.

За "организатор" на въпросната схема се сочи бившият зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков, също обвиняем. За Коцев разследващите твърдят, че му е бил много приближен и е бил известен като "синът на зам.-министър Живков", макар двамата да нямат роднинска връзка. Коцев стана обвиняем на по-късен етап от разследването.

Богданов е основният прокурорски свидетел. Още от самото начало на делото той остана под домашен арест, а показанията му бяха сочени от прокуратурата като доказателство за престъпната схема. Богданов, който е бивш шеф на "Монбат Рисайклинг", която се е занимавала с отпадъците от производството на акумулатори, твърди, че боклуци са били предавани на български фирми, които нямали никакъв капацитет да ги съхраняват. Затова просто били струпвани на различни места в страната.

Собственик на една от тези фирми е Еминов. Обвиняем стана и друг бизнесмен – Николай Миховски от Плевен. Според разследващите чадър върху тях е осигурявал Савов като началник на местната екоинспекция.

Присъди

Все още не е ясно какви точно са параметрите на споразумението. Предстои то да бъде одобрено от съда. Ясно е обаче, че част от обвиняемите са готови да се признаят за виновни. Дали след това ще дават показания срещу останалите към момента не е ясно.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?