Четирима от швейцарската гвардия във Ватикана са заразени с коронавирус

Четирима от швейцарската гвардия във Ватикана са заразени с коронавирус

Четирима души от швейцарската гвардия, охраняваща папата, са дали положителен тест за коронавируса, съобщи говорителят на Ватикана Матео Бруни, цитиран от ДПА.

Случаите са диагностицирани през уикенда, заяви той.

Четиримата заразени офицери са със симптоми на болестта и са под карантина. Изследват се хора, които може да са били в контакт с тях, добави говорителят.

Междувременно на целия личен състав на Швейцарската гвардия, както на гвардейците, които в момента изпълняват задълженията си, така и на тези, които в момента са в почивка, е казано, че трябва постоянно да са с маска и да спазват противоепидемичните правила, заяви Бруни.

Във Ватикана през последните седмици са установени още три активни случая на коронавирус, всички са с леки симптоми и са под карантина, съобщи говорителят.

Епидемичен взрив сред швейцарската гвардия би бил сериозен повод за притеснение за папата с оглед на това, че част от работата на гвардейците е да бъдат край него.

Папа Франциск е на 83 години, а когато е бил около 20-годишен, част от белия му дроб е била отстранена поради заболяване, но е смятан за сравнително здрав за възрастта си. В края на февруари той имаше грипоподобни симптоми, но не беше заразен с вируса.

Споделяне

Още от Коронавирус

Колко време давате на новия парламент?