Четирима отговорни за подслушването в МВР вече са с обвинения

Четирима отговорни за подслушването в МВР вече са с обвинения

Софийската градска прокуратура повдигна в понеделник обвинения срещу настоящия шеф в дирекцията на МВР, която отговаря за прилагането специалните разузнавателни средства (СРС), както и срещу двамата му предшественици. Това са Сергей Кацаров, който сега ръководи СДОТО (Специализирана дирекция за оперативно-технически операции), а двамата преди него са Камен Костов (в момента ръководител на безопасността в АЕЦ "Козлодуй", назначен на поста от сложения от ГЕРБ за изпълнителен директор на централата Валентин Николов - бел. ред.) и Цветан Иванов.

Тримата са обвинени за злоупотреба със служебно положение с настъпили тежки последици. Ако се докаже вина по този член от Наказателния кодекс, ги грози затвор от 1 до 8 години.

Сергей Кацаров е и с второ обвинение за употреба на документ с невярно съдържание.

Шефът на отдел 4 в СДОТО Радко Кацаров, който стана известен като човека с отвертката, е обвинен за опитите му да повреди записващо устройство в службата.

Очаква се в по-късен час днес бившият вътрешен министър и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов да бъде разпитан в спецпрокуратурата за скандала със СРС-ата в СДОТО. В ранния следобед Цветанов все още е в столичното следствие заради скандала с изтеклите стари разработки срещу отстранения шеф на ГДБОП Станимир Флоров.

Цветанов вече отхвърли да има вина за нередностите в специализираната дирекция за подслушване. Той обясни, че единствената форма на контрол, която е бил длъжен да осъществява, е за спазването на срокове за следене и подслушване. Законът за СРС обаче не прави такова разграничение и вменява на вътрешния министър общо контрол върху този тип дейности.

"Българският Уотъргейт" избухна преди повече от месец, след като лидерът на БСП Сергей Станишев предаде на главния прокурор информация, която е получил от анонимен източник. В нея се твърди, че СДОТО подслушва незаконно политици.

Прокуратурата извърши проверка в МВР и установи, че там има възможности за провеждане на незаконно подслушване. Открито бе голямо разминаване в пътните листи на автомобилите с техника за мобилно подслушване.

Особено драстичен бе случаят с Радко Димитров, който се опитал да повреди с отвертка устройство, което е съхранявало записи от СРС-тата.

Главният секретар на МВР Калин Георгиев излезе в енергична защита на Димитров, определяйки го като голям професионалист и инженер, който се опитвал да оправи, а не да повреди устройството.

Служебният вътрешен министър Петя Първанова също отхвърли възможностите в МВР да се подслушва незаконно.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?