Четирима получиха обвинения за убийството на Политковская

Четирима получиха обвинения за убийството на Политковская

Генералната прокуратура на Русия е предявила обвинения на четирима от десетимата заподозрени за убийството на журналиста от "Новая газета" Анна Политковская, съобщи във вторник РИА Новости, цитирайки Мурад Мусаев, адвокат на един от подследствените. 

Вчера бе съобщено, че са арестувани десет заподозрени, сред които пет бивши сътрудници на силовите структури и лидер на московска организиранапрестъпна групировка от Чечения.

На трима от тях  – братя чеченци са предявени обвинения за убийство.

Както съобщи генералният прокурор на Русия Юрий Чайка, сред задържаните са непосредствените организатори, помощниците и изпълнителите на убийството на журналистката, която бе сред яростните противници на руския президент Владимир Путин. Поръчителят, по думите на Чайка, се намира зад граница. Руският генерален прокурор не изключи смъртта на Политковская да е свързана с убийствата на първия заместник-председател на Централната банка на Русия Андрей Козлов и на редактора на руската версия на списанието "Форбс" Пол Хлебников.

Анна Политковская беше убита пред дома си в Москва на 7 октомври 2006 г. Колегите ѝ от "Новая газета" твърдяха, че следите на това престъпление водят към Чечения и в него са замесени спецслужбите.

 Междувременно роднините на Политковская оцениха високо работата на Генералната прокуратура по разследването на убийството , но изразиха притесненията си от оповестяването на предварителните резултати, което според тях може да навреди на по-нататъшния ход на следствието и да попречи на намирането на поръчителя.

"Ние не поставяме под съмнение резултатите от проведеното разследване. Извършена е много сериозна работа по всички направления – изпълнител, организатор, поръчител, каза пред РИА Новости синът на Политковская Иля, отбелязвайки, че следствената група демонстрира "качествена, продуктивна и професионална" работа.

В същото време обаче Политковский смята, че публикуваните данни за хода на разследването са преждевременни и представлява разгласяване на следствена тайна. "Днес бяха назовани конкретни фамилии. Според мен всичко това може да се отрази негативно на хода на следствието", каза той.  Хората могат да се скрият от следствието", опасява се адвокатът на семейството Анна Ставицкая.

В понеделник Чайка обяви за арестите на десетимата заподозрени,сред които непосредственият изпълнител, а също и организаторите и помощниците на престъплението. Сред тях са бивши сътрудници на Министерството на вътрешните работи и на Федералната служба за сигурност (ФСС). Разкрито е името обаче само на един от заподозрените – сътрудника на  управлението на ФСС за Москва и московска област подполковник Павел Рягузов. Поръчителят, който е зад граница, по думите на Чайка, е човек, който се стреми да върне Русия "към предишната система на управление, когато всичко се решаваше от парите и олигарсите"

Според Иля Политковский версията, че поръчителят на убийството е зад граница, е само една от възможностите, която се разследва. Той отбеляза, че роднините на Политковская, нейните близки и колеги сътрудничат тясно на следствената група, запознати са с хода на разследването и се надяват то да бъде доведено до край.

Главният редактор на "Новая газета" Дмитрий Муратов също оцени високо работата на следствието, но отбеляза, че изявленията на ръководството на прокуратурата за постигнатите резултати носят политически характер и малко се основават на материалите от следствието.

Лента.ру напомня, че следствието разглежда вероятността за намеса на чеченски бойци, които често фигурираха в материалите на Политковская, или на милиционери, които след нейни публикации бяха съдени и получиха присъди за убийствата на мирни жители на Чечения.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?