Четирима прокурори могат да се разделят с имунитета си

Четирима прокурори могат да се разделят с имунитета си

След като от Върховната касационна прокуратура съобщиха в петък, че срещу русенския зам.-окръжен прокурор Венелин Тодоров  е образувано досъдебно производство за престъпления по служба, в неделя зам.-главният прокурор Камен Ситнилски обяви, че срещу още трима прокурори – от София, Лом и Кнежа – вероятно също ще бъдат образувани производства за престъпления срещу правосъдието.

Ситнилски потвърди, че главният прокурор Борис Велчев до дни ще внесе искане във Висшия съдебен съвет за снемане на имунитета на четиримата магистрати, за да може, ако срещу тях се съберат достатъчно доказателства, те да бъдат изправени на съд.

Имената на четиримата прокурори са излезли при проверката, възложена от Велчев, за работата на всички структури на прокуратурата в страната, като на магистрати, които престъпно са забавили дела, неправомерно са изземали дела от други отдели или, както е в случая с прокурор Тодоров от Русе, са освобождавани веществени доказателства, което е възпирало работата на следствените органи. 

“Все пак не искаме да бързаме, просто искаме всичко да дойде в оптималните срокове и след изясняването на всички обстоятелства, защото в крайна сметка и тези прокурори, и тези граждани, които евентуално могат да станат обвиняеми, имат своите права и ние сме длъжни да ги защитим”, обясни прокурор Ситнилски как ще се процедира с четиримата разследвани магистрати. 

Проверката за дейността на прокуратурата трябва да приключи до 21 септември и до края на месеца да бъде изготвен окончателният доклад, съобщи още зам.-главният прокурор.

Той изрази недоволство от проверката на преписките за образуване на досъдебни производства. Според него тя не е обхванала всички проблеми, като е пропусната онази част от преписките, която се отнася до секретното деловодство.

Запитан какви са основните факти, на които са се натъкнали проверяващите, Ситнилски отговори: “Има дела, които не само са фатално забавени, но и такива, които са прекратени поради изтекла погасителна давност. Не искам да преувеличавам, но това прекратяване поради изтекла давност, дали е на дело или пък примерно на присъда, която е трябвало да бъде приведена в изпълнение, е нещо много неприятно. Защото съответното лице, вместо да получи своето наказание и да го изтърпи, просто е било неоправдано амнистирано”.

Споделяне

Още от България