Четирима реформатори, един SMS и пет месеца по-късно

Как гледат на SMS- скандала депутатите, които поискаха криминализиране на разговорите между политици и магистрати

Месецът е август. Четирима депутати от партията на Меглена Кунева ДБГ, част от РБ, внасят промени в Наказателния кодекс.

Сред различните текстове, предложени от Найден Зеленогорски, Димитър Делчев, Димитър Танев и д-р Димитър Шишков, присъства и предложението всеки магистрат да бъде вкарван в затвора за между две и пет години, ако бъде заловен да си говори насаме с политик. В добавка към това се предвижда глоба за разговори очи в очи от 10 000 до 50 000 лева. Срещите между магистрати и министри ще са позволени, ако на тях присъстват най-малко още трима души, които да свидетелстват, че нищо незаконно не се е случило вследствие на раздумката.

Мотивите на народните представители гласят, че в последните 20 години сме свидетели на много нерегламентирани контакти между министри и магистрати, което е уронило престижа на държавата. В законопроекта забраненият разговор насаме е определен като "непубличен разговор".

Предложението на четиримата представители на РБ бе подложено на редица критики, обявено за противоконституиционно и като цяло всички аргументи в тази посока можеше да бъдат заключени в констатацията, че няма как някой да бъде съден, само защото си е говорил насаме с друг човек.

В крайна сметка предложенията бяха оттеглени, ревизирани и отново внесени, но сред тях отсъстваха идеите за прекъсване на контактите между изпълнителната и съдебната власт.

Скандалът от последната седмица с SMS-а, изпратен на премира Борисов от член на Висшия съдебен съвет, както личи от граматиката на съобщението, и след това препратен от Борисов на председателя на ВКС Лозан Панов, взриви обществото. Учудващо, политическите коментари са толкова оскъдни, че спокойно могат да бъдат пренебрегнати. Мълчанието на партии и политици, които са преки или косвени участници в задкулисните сделки със съдебната власт.

Мълчанието на четиримата депутати от ДБГ, които преди броени месеци демонстрираха толкова радикална нетърпимост към този модел, че решиха да я претворят в закон, обаче изглежда необяснимо. SMS- скандалът избухна в момент, когато всички партии от Реформаторския блок без ДСБ, която мина в опозиция, препотвърждават подкрепата си за управлението и уверяват, че то ще направи максималното за реформите и борбата с корупцията.

Mediapool потърси за коментар Найден Зеленогорски, Димитър Делчев, Димитър Танев и д-р Димитър Шишков.

Едва един от четиримата се осмели да разкритикува премиера.

По думите на д-р Шишков подобен тип размяна на SMS-и е недопустима. "По принцип никой не може да ограничава разговорите на друг човек. Въпреки това обаче въпросът защо е изпратен този SMS и защо е направено по този начин, с тези думи, няма как да не бъде поставен", заяви депутатът. По думите му дори всичко да е било с най-добри намерения, формата е недопустима.

Далеч по-пестелив бе колегата му Димитър Танев. "Защо навързвате онзи проект на НК и настоящата ситуация", попита той и отби топката с думите: "Не съм бил водещ по този проект на промени, звъннете на специалисти."

Неговият съпартиец Димитър Делчев пък завъртя разговора в посока отношенията между Бойко Борисов и Лозан Панов, които отказа да коментира, защото били с предистория. С уговорката, че не е участвал в писането на конкретния текст от НК, инкриминиращ контактите на четири очи между политици и магистрати, народният представител каза, че проблемът в случая бил в съдебната власт. На въпрос за изпратеното от Борисов съобщение, Делчев заяви, че "за да бъде препратено едно съобщение, първо трябва да е получено и точно по тази причина проблемът е в съдебната власт".

По този повод депутатът призова членовете на Висшия съдебен съвет да подадат своята оставка, тъй като са се компрометирали достатъчно.

"Проектът, който предлагахме лятото, пазеше магистратите от нас, политиците", каза Найден Зеленогорски от ДБГ, който също смята, че проблемът в казуса със SMS-а е подателят, а не този, който го е препратил.

"Трябва до минимум да се намали комуникацията между политици и представители на съдебната власт и това мое мнение беше материализирано в един законопроект за промени в Наказателния кодекс, предизвикал смут в обществото и гилдията. Този законопроект беше стъпил на механизма на общуване между политици и магистрати в САЩ и Западна Европа", коментира Найден Зеленогорски пред журналисти в сряда. Той припомни, че законопроектът е бил изтеглен заради огромния шум, който се е вдигнал, но допълни, че отново работят по него, за да се създаде европейски механизъм на такава комуникация.

"Трябва да има ясно разделение между властите. Не изключвам сътрудничеството между тях разбира се, но ясното разделение между властите трябва да се пази", бе коментарът на лидера на ДБГ Меглена Кунева, която коментира SMS -скандала седмица след избухването му в отговор на репортерски въпроси.

Какво според нея трябва да се направи? "Нека да следваме правилата, за да можем да имаме яснота какво трябва да направи ВСС – дали да сезира инспектората, да излезе с някаква собствена декларация или да остави нещата да се саморегулират”, посочи Кунева. "След като имаме министър, който председателства ВСС, аз разчитам на компетентността на Екатерина Захариева”, допълни тя.

Споделяне

Още по темата

Още от Анализи и Коментари