Четирима с обвинение за смъртта на децата в Крумовград

Прокуратурата в Кърджали повдигна в понеделник обвинения срещу първите четирима задържани за смъртта на трите момчета в Центъра за социални услуги в Крумовград, които загинаха преди два дни след избухване на взривно устройство. Това съобщи окръжният прокурор Светлозар Лазаров.

Мярката е срещу бившия директор на дома Светослав Дойнов, парнаджията Хамди Али и двама от възпитателите в социалното заведение. И на четиримата тази вечер изтича 72-часовото задържане от прокуратурата.

Те са обвинени по чл. 123 от НК за убийство по непредпазливост на повече от един човек. Ако бъдат признати за виновни, може да лежат в затвора от 5 до 15 години.

Парнаджията Хамди Али е обвинен и по член 338, ал.1 от НК - за съхранение и пренасяне на боеприпаси и взривни вещества и за убийство по непредпазливост, като и за това престъпление присъдата е от 5 до 15 години затвор.

За други двама задържани - сина на парнаджията и неговия приятел, за когото се смята, че е доставчик на боеприпасите, след изтичането на 24-часовото полицейско задържане, също ще бъде поискана постоянна мярка за неотклонение, допълни окръжният прокурор.

Трите момчета бяха погребани в понеделник в родните им села Соколино, Пелин и Зимовница, а в Крумовград бе обявен траур. Общината отпусна по 2 000 лева помощ на семействата на загиналите и пое всички разходи за погребенията.

В коментар за трагедията в интерната в Крумовград, премиерът Бойко Борисов каза, че "правилото е, който създава деца да си ги гледа, а не държавата да му ги гледа“.

И трите загинали момчета имат живи родители, които да ги дали в социалното заведение.

"Ролята на държавата е да подпомага, ако са в такава социална позиция, че не им достига малко да ги гледат. Но не може да създадеш дете и да чакаш някой да ти го гледа. Така че съжалявам за случилото се, пратили сме министъра там, задържани са хора, надявам се да ми предложат концепция, която да отговаря на съвсем нормални европейски условия“, посочи още министър-председателят.

Според него "за три месеца не може да създаде на всички хора условия, в които да се чувстват добре“.

Зам.-министърът на отбраната Валентин Радев съобщи в понеделник, че екип от военното министерство ще провери как мината е попаднала в ръцете на парнаджията на социалния дом в Крумовград.

"Ще проверим къде са съхранявани, каква е отчетността и какви видове на подобни изделия е имало на територията на Крумовград“, обясни за БНР Радев. По думите му поделението там е закрито и нищо не се съхранява в него.

"Ще се търси отговорност и затова сме се свързали с бившия командир на поделението, вече офицер от резерва полк. Марко Петров. На всички, които по някакъв начин са свързани със съхранението на такива опасни изделия, ще им бъде потърсена отговорност“, допълни той.

Военният министър Николай Младенов пък коментира, че през последните години е имало занижен контрол при съхранението на боеприпаси. По думите му фирми без лиценз са извършвали унищожаването им.

"Поделението в Крумовград, за което се подозира, че оттам може да са дошли боеприпасите, е закрито през 1999 г. Доста време е минало от тогава. Но това безхаберно отношение, което е имало оттогава, няма да продължи“, обеща той.

Слабости в охраната на дома и недостатъчен персонал пък е установила проверка на Агенцията за закрила на детето през 2008 г. Не е ясно доколко служителите са знаели, че децата са работили в домове на местни хора, които са им се отплащали по различен начин, заяви председателят на агенцията Надя Шабани.

Споделяне

Още по темата

Още от България