Четирима ще получат обвинения за катастрофата, погубила Милен Цветков

Не е имало никакъв опит ударът да бъде предотвратен, показва видео от катастрофата

Четирима ще получат обвинения за катастрофата, погубила Милен Цветков

Общо четирима души ще получат обвиняения след катастрофата, при която загина журналистът Милен Цветков. Освен шофьорът на колата – 22-годишният Кристиян Николов – обвиняема е и майка му Десислава Николова. Двамата му спътници – синът на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов – Георги и момиче, пътувало в колата, също ще бъдат привлечени към отговорност.

Не глоба, а обвинение за майката на шофьора

Николова вече е обвиняема за това, че е предоставила на сина си автомобил Audi Q7, собственост на управляваното от нея търговско дружество, въпреки че Кристиан е бил под въздействие на наркотични вещества.

Прокуратурата посочва, че такава забрана има в Закона за движението по пътищата. Нарушението се наказва с глоба. В този случай обаче от държавното обвинение твърдят, че има извършено престъпление.

След 24 часа в ареста, тя е освободена срещу 100 хил. лв. гаранция. Пред медиите тя запази мълчание, но при задържането ѝ каза, че не е давала на сина си ключовете от джипа. Десислава Николова е изпълнителен директор на "Винпром Карнобат" и съдружник на бизнесмена Миню Стайков, който е в ареста повече от година.

Джипът, с който Кристиан Николов връхлетя на червен светофар колата на Милен Цветков, е собственост на управляваната от нея фирма. След катастрофата Икономическа полиция започна проверка на произхода на средствата, с които е закупен автомобилът.

На депутатския син Иванов и пътувалото в колата момиче ще бъдат повдигнати обвинения за "затаяване на истина", съобщиха от прокуратурата. Материалите срещу тях са отделени в друго дело и ще бъдат изпратени на районната прокуратура в София.

В сряда Софийският градски съд ще решава да остави ли за постоянно в ареста Кристиан Николов, обвинен за причиняване на катастрофата.

Междувременно в социалните мрежи се появи видео от катастрофата. От записа става ясно, че шофьорът на джипа не е направил никакъв опит да спре преди удара. На косъм се разминават няколко пешеходци, които в същия момент пресичат платното.

Не сме закъснели. "Буквално пред "Пирогов" е издъхнал"

Екипът на Спешна помощ, реагирал на сигнала за катастрофата, не се е забавил, обяви директорът на столичната Спешна помощ д-р Георги Гелев. Според него линейката е пристигнала на място за пет минути. Заварили са Цветков в кома. Той е лежал на тротара, а група хора са му оказвали първа помощ. Според Гелев те са му правили дишане уста в уста. Спешните медици са започнали сърдечен масаж и обдишване. После му е поставена шина и е качен в линейката. Там са правени няколко неуспешни опита за интубация. Лекарите не успели, защото в дихателните му пътища имало много кръв. Не са успели и да му поставят медикамент венозно, затова е сложен мускулно. Линейката е тръгнала към "Пирогов".

Въпреки усилията на лекарите Цветков е починал. "Буквално пред вратата на "Пирогов" е издъхнал", заяви Гелев. Според него медиците не са разпознали журналиста заради травмите.

"На практика травмите са го променили до неузнаваемост, тъй като всички, включително и екипът, познават Милен Цветков, биха го разпознали", каза Гелев.

Шефът на столичната спешна помощ обясни, че и той, и всичките му колеги били възмутени от твърденията, че медиците са закъснели или не са си свършили работата.

"Аз мисля, че е крайно време да се престане с такава сатанизация на екипите на Спешна помощ - дали е дошла линейката навреме, дали е направила каквото трябва, или не е е направила", заяви той.

По-рано през деня очевидец на катастрофата разказа пред бТВ, че му се е сторило, че линейката се е забавила "цяла вечност".

"Да, той много правилно го каза, стори ми се вечност. Винаги, когато има такъв случай, тези, които чакат, колкото и да чакат, минутата е над час. Просто така го възприемат хората", заяви Гелев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?