Четирима убити и 2 арестувани след убийството на президента на Хаити

Съветът за сигурност на ООН поиска виновниците да бъдат изправени бързо пред съда

Четирима убити и 2 арестувани след убийството на президента на Хаити

В Хаити бяха убити четирима и арестувани двама от предполагаемите убийци на президента Жовенел Моиз, предадоха световните агенции, като се позоваха на местната полиция. Тя не даде подробности за шестимата.

Началникът на хаитянската полиция Леон Шарл обаче ги нарече "наемници". Трима полицаи, които били взети за заложници от предполагаемите убийци на президента, били освободени.

Въоръжени нападатели нахлули в резиденцията на Жовенел Моиз край столицата Порт-о-Пренс в ранните часове на вчерашния ден. Групата убила 53-годишния президент, който бе обвиняван от политическите си противници в авторитаризъм, и ранила съпругата му.

Убийците са чужденци, които говорят английски и испански, каза вчера изпълняващият длъжността премиер Клод Жозеф.

Според посланика на Хаити в САЩ Боши Едмон нападателите излъгали, че са агенти на американската Агенция за борба с наркотиците.

Тежко ранената първа дама Мартин Моиз бе откарана на лечение в Маями, в южния американски щат Флорида.

Доминиканската република, с която Хаити си поделя карибския остров Испаньола, затвори границите си със страната. Хаити - най-бедната държава в Западното полукълбо, - вече бе изпаднала в тежка криза.

В телефонен разговор с хаитянския премиер американският държавен секретар Антъни Блинкън потвърди подкрепата на Съединените щати за демократичното управление и сигурността в Хаити.

В декларация, приета с единодушие, Съветът за сигурност на ООН поиска извършителите на това "отвратително престъпление. . . да бъдат изправени бързо пред правосъдието". По инициатива на САЩ и Мексико съветът ще се събере днес на извънредно заседание при закрити врата за ситуацията в Хаити.

Убийството на Моиз заплашва да дестабилизира още повече най-бедна страна в двете Америки, която вече преживява политическа криза и криза със сигурността.

Американският Държавен департамент призова да не се отменят парламентарните и президентските избори в Хаити, предвидени за 26 септември и с втори тур на 21 ноември.

След новината за насилствената смърт на президента всички дейности в столицата на Хаити Порт-о-Пренс и в провинциалните градове са парализирани, разказват очевидци.

Четиридесет и четири годишната Бернадет описва пред Франс прес новината като "ново земетресение в Хаити", след опустошителния трус от 2010 г. Петдесетгодишната хаитянка Жаклин, живееща в предградието Карфур на хаитянската столица, се пита какви са били мотивите на извършителите.

"Кой има интерес от убийството на Моиз? Никога няма да разберем", добавя тя.

Петдесет и три годишният Моиз произхождаше от света на бизнеса. Той беше избран за президент през 2016 г. с обещание за развитие на икономиката на страната и пое функциите си на 7 февруари 2017 г.

Активен в няколко икономически области, сред които и банановите култури, той нямаше почти никакъв опит в политиката към момента на избирането му за президент.

Хаити е разядена от несигурността и по-специално от отвличанията с цел откуп, извършени от банди, които се радват на почти пълна ненаказаност. Тази ситуация костваше на Моиз обвинения в бездействие пред кризата и той се сблъска със силното недоверие на голяма част от гражданското общество.

Убитият президент номинира седем премиери по време на мандата си. Последният от тях Ариел Анри трябваше в скоро време на встъпи в длъжност.

Моиз управляваше с укази от януари 2020 г., без парламент, въпреки че продължителността на мандата му беше оспорвана. Той бе задействал институционална реформа.

Референдум за промени в конституцията, предвиден първоначално за април, беше отложен първо за 27 юни заради пандемията, а после за 26 септември. Реформата цели да засили прерогативите на изпълнителната власт.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят