Четирима убийци осъдиха България заради лоши условия в затворите

Четирима убийци осъдиха България заради лоши условия в затворите

Четирима затворници, осъдени за едни от най-тежките убийства в България през последните години, са осъдили държавата в Страсбург заради лошите условия в затвора, съобщава юридическият информационен сайт lex.bg.

Това са Лазар Колев, който бе осъден на доживотен затвор без право на замяна за убийството на сестрите Белнейски, Йордан Петров (Кумановския убиец) с доживотна присъда, Илиан Михайлов (доживотна присъда за подбудителство към убийството на втория съпруг на майка му) и Стоян Петров, осъден на 20 години затвор за убийството на бургаския бизнесмен Стоян Стоянов.

Убиецът на Белнейски Лазар Колев се оплаква, че е държан в постоянно заключена килия в затвора в Пазарджик. Той общувал с други затворници само по време на един час дневно, когато е извеждан за физически упражнения. Колев обяснява, че килията му е под 6 кв.м., няма вода и тоалетна, а хигиената е много лоша, защото е пълно с хлебарки и бълхи. В килията му няма маса и той се храни на вестник върху леглото. Съдът в Страсбург му присъжда 3000 евро при поискани 10 000 евро.

Илиан Михайлов се оплаква от условията в Пловдивския затвор. Условията там са сходни – няма тоалетна, течаща вода и ходи по нужда в кофа. В килията имало ужасна миризма, защото е близо до канали. През зимата в затвора отоплението се изключвало в 18 часа. Той е напускал килията само с белезници. Присъдено му е обезщетение от 4000 евро при поискани 10 000 евро.

Йордан Петров осъжда държавата за втори път. Той е осъден за убийство на трима души през 2000 година. Той се оплаква от специалния режим, при който лежи в затвора във Варна от 2012 г. Само година по-рано с друг затворник направиха неуспешен опит да избягат. Петров сочи, че е изолиран от останалия свят в постоянно заключена килия. За условията в затвора обяснява, че през август 2012 г. в килията му е била поставена тоалетна, но тя е на 45 см от леглото му и не е отделена по никакъв начин от останалото пространство. Така той имал натрапчивото усещане, че живее в тоалетната. Администрацията на затвора отказвала да му предостави четка и препарати за почистване на тоалетната и тя станала неизползваема. Килията била пълна с плъхове и хлебарки. Присъдени са му 3000 евро.

Оплакванията на Стоян Петров са сходни от Бургаския затвор, но той не получава обезщетение, защото е поискал от съда само да признае нарушенията на държавата.

Споделяне

Още от България