Четирима задържани в Монпелие по подозрение в подготовка на терористично нападение

Четирима задържани в Монпелие по подозрение в подготовка на терористично нападение

Четирима души, включително 16-годишно момиче, са задържани тази сутрин във френския град Монпелие по подозрение, че са готвели терористичен акт, съобщи полицейски източник, цитиран от Франс прес.

"Осуетен е план за атентат", увери източникът, според когото заподозрените са имали "намерение, да правят взривни устройства".

"Четиримата заподозрени на възраст 16, 20, 26 и 33 години са арестувани след покупка на ацетон", който може да послужи за направата на експлозивно устройство, уточни друг източник от полицията.

Шестнайсетгодишното момиче попаднало в полезрението на службите, след като споделило в социалните мрежи, че смята да замине за региона на Ирак и Сирия или пък да участва в удар във Франция.

Според френската телевизия Ем-6 по непотвърдени сведения задържаните са подготвяли взривяване на терорист камикадзе в туристическа зона на Париж.

При обиски са открити веществото ТАТР - мощен експлозив домашна направа, твърде нестабилен, но високо ценен от джихадистите, ацетон, кислородна вода, спринцовки и защитни ръкавици, съобщи източник от правосъдната система.

След джихадистките атентати от 2015 и 2016 г. във Франция е въведено извънредно положение и терористичната заплаха остава "много висока". Двайсет и деветгодишен египтянин нападна на 3 февруари военнослужещи близо до парижкия Лувър, държейки мачетета във всяка ръка, с викове "Аллах акбар", напомня АФП.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?