Четирима загинаха при катастрофа на руски бомбардировач

Бомбардировач от руските Военно -въздушни сили ТУ -22МЗ се е разбил в четвъртък през нощта в Новгородска област при изпълнение на планиран тренировъчен полет, съобщи РИА Новости. В резултат на катастрофата са загинали всичките четирима членове на екипажа.

Пет минути след като връзката със самолета била прекъсната в 23.40 ч. , са били изпратени самолети за претърсване, които след около 40 минути открили разбитата машина и телата на загиналите пилоти, каза началникът на пресслужбата на ВВС на Русия Александър Дробишевский.

По думите му, на борда на разбилият се бомбардировач е нямало въоръжение.

Катастрофата е станала на пет километра от населения пункт Велебици около град Солци, когато самолетът се е опитвал да направи заход за кацане след изпълнение на тренировъчен полет. Разрушения на земята на няма.

След оглед на място и разговори с очевидци, военните експерти заявиха, че по предварителни данни бомбардировачът може да се разбил заради проблем в системата на подаване на гориво, предава Газета.ру.
От задавянето с гориво единият двигател е спрял. Вторият двигател е продължил да роботи с предишната си тяга, машината е започнала да се тресе и силно се е наклонила на една страна. Пилотите не са могли да изправят самолета в позиция за успешно кацане. "Пилотите са нямали никакъв шанс да спасят машината в тази ситуация", твърдят специалистите.

Пилотите все още са могли да катапултират, но по предположения на специалистите, времето за това е било загубено заради разговорите с командния пункт или пък пилотите са се старали до последно да отклонят самолета колкото се може по-далеч от населените места.

Въпреки, че техническата версия за падането на самолета е приета за основна, комисията продължава да разследва и други версии, включително и човешка грешка или повреда отвън на самолета. Окончателният отговор на въпроса за причините за катастрофата трябва да даде черната кутия.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: