Четирима заложници са открити във Фалуджа

Американските сили, които трети ден водят боеве за прочистване от бунтовници на иракския град Фалуджа, са открили четирима арестувани мъже, за които се смята, че са заложници, предаде ББС.

Трима от тях са работили по договори за американската армия, съобщи в четвъртък говорител на американските морски пехотинци. Четвъртият е таксиметров шофьор.

И четиримата са били бити и измъчвани, а китките и глезените им били оковани с белезници.

Два американски хеликоптера обстрелвани

В същото време бе съобщено, че в хода на бойните действия два американски хеликоптера са били обстрелвани и принудени да кацнат близо до Фалуджа.

Машините били атакувани с гранати и леки оръжия. Единият хеликоптер бил обстрелван на 14 км северозападно от Фалуджа, а другият - на 2 км югоизточно от града. Няма пострадали сред пилотите, които били спасени от други хеликоптери в района.

"Три четвърти" от Фалуджа е под контрола на американските сили

17 жертви на атентат в Багдад

Седемнайсет души са загинали при атентат в центъра на Багдад с кола бомба, предаде АП. Експлозията стана в четвъртък на оживената търговска улица Саадун в центъра на иракската столица. Улицата е в гъсто населен квартал с много хотели, в които отсядат чужденци. От района се издигат стълбове черен дим, очевидци разказват за окървавени и обгорели тела на мястото на атентата, където са горели останките на близо 12 автомобила. Взривът станал секунди след преминаването там на американски военен конвой.

Още

Американските и иракските войски, които предприеха в понеделник вечерта масирана офанзива срещу сунитската крепост Фалуджа, заявиха в четвъртък, че вече контролират 75% от града.

В четвъртък те се опитват да превземат южните райони на Фалуджа. Макар че съпротивата на бунтовниците не е организирана и е по-скоро спорадична, ситуацията остава опасна.

Кореспондент на ББС посочва, че бунтовнически гнезда остават дори и в районите, които вече са под контрола на американските сили и иракската гвардия.

В целия град войските са обстрелвани със снайпери и миномети.

Нарастват тревогите и за хуманитарната криза във Фалуджа и около нея. Говорител на Червения кръст каза, че положението е "бедствено" и лекарите не са в състояние да стигнат до голяма част от иракските жертви, а медицинска екипировка просто липсвала.

Към момента има изключително малко информация за броя на военните или цивилните жертви във Фалуджа.

Първо доказателство за укриване на екстремисти

Говорител на американските морски пехотинци каза, че тримата открити оковани мъже са работили в американска военна база, но били заловени преди седмица.

Те били намерени със завързани очи, с оковани ръце и крака, в заключена стая.

В същата сграда са открити ракети земя - въздух, уреди за нощно виждане, черни униформи, компютри и оръжие.

Войниците са открили и материали, съдържани антикоалиционна пропаганда и касети, съдържащи видеозаписи на мъчения на заложници и обучения с оръжие.

Това е първото конкретно доказателство, че в района на Фалуджа се укриват екстремисти.

От американската армия съобщиха, че са задържали шестима заподозрени терористи.

Войниците са освободили и четвъртия открит заложник, иракски таксиметров шофьор, който бил заловен преди 10 дни. Той не е работил за американците и не знае защо са го отвлекли.

Фалуджа е смятана за главна оперативна база на екстремистите от групировката на йорданеца Абу Мусаб ал Заркауи, която е поела отговорността за редица отвличания на чужди граждани. Неговата групировка отвлече през лятото на т.г. и двама български шофьори на камиони, които впоследствие бяха екзекутирани.

Към момента девет чужди граждани се водят за безследно изчезнали.

В сряда неизвестната досега групировка Ансар ал Джихад обяви, че е отвлякла трима роднини на временния иракски премиер Ияд Алауи и обеща да ги убие, ако до 48 часа офанзивата срещу Фалуджа не бъде прекратена и не бъдат освободени всички затворници.

Нови заплахи към иракския премиер

Във видеозапис, поместен в четвъртък в ислямистки уеб сайт, иракски бунтовници от Фалуджа се заричат да отмъстят на иракския премиер за това, че е разрешил градът им да бъде нападнат от американските сили, предаде Асошиейтед прес.

Късно в сряда записът бил излъчен от телевизия Ал Джазира. На него били показани в гръб група мъже с иракски униформи, които според телевизията били 20-ина войници, участващи в операцията във Фалуджа. Ал Джазира предала картината без звук, като четецът съобщил, че бунтовниците обещават да не убиват заловените от тях пленници, но ще избият други, заловени по-късно.

В уебсайта обаче се чува как се отправят заплахи към Алауи и към иракския министър на отбраната Хазим аш Шалан, тъй като и двамата проявили подлост към онези, които защитават домовете, религията и честта си.

"Отмъщението срещу Ияд Алауи ще бъде лично", обявява говорител на бунтовниците.

САЩ дават 90 млн. долара за възстановяване на Фалуджа

САЩ са готови да дадат най-малко 90 милиона долара за реализиране на проекти за възстановяване на Фалуджа, съобщи Държавният департамент на САЩ, цитиран от агенция Франс прес.

Говорителят на Държавния департамент Ричард Баучър каза, че вече има 99 проекта на обща стойност 89,12 милиона долара, отнасящи се до Фалуджа, които се планира да бъдат започнати преди 31 януари 2005 година. Тази сума може да бъде увеличена, за да бъдат покрити щетите, предизвикани от офанзивата, която се води в момента. След като тя приключи ще бъде направена оценка на възникналите допълнителни нужди, добави той.

След като бъде установен контрол върху Фалуджа, незабавно ще започне работа по възстановяване и подобряване на електрическата мрежа, на водопречиствателната система, ще започне строеж на жилища и ремонт на пътища, съобщи Баучър. Временното иракско правителство предвижда от своя страна да отпусне 50 милиона долара, за да помогне на града, намиращ се на 50 километра западно от Багдад, който се превърна в бастион на сунитските бунтовници.

Още от Свят

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?