Четирима затворници от Гуантанамо върнати във Франция

Четирима френски граждани, задържани без съд в американската база Гуантанамо, бяха предадени на френски представители и вече пристигнаха в Париж, предаде АФП.

Четиримата са били заловени от американската армия в Афганистан преди повече от две години и предаването им на Франция стана по настояване на водещия френски прокурор в борбата срещу тероризма.

Френският военен самолет, превозващ задържаните, се приземи във военната база Еврьо, Западна Франция.

Общо 7 французи, заподозрени в тероризъм, бяха затворени в базата Гуантанамо в Куба, но САЩ предадоха четирима от тях на френските власти, преценявайки, че заподозрените са "дребни риби" и не са висши функционери на Ал Каида. Става дума за Мурад Бенчелали, Имад Кануни, Низар Саси и Брахим Ядел, пленени от американската армия в Афганистан преди около 2 години. Веднага след пристигането си, четиримата бяха задържани в ареста за 96 часа, преди да се явят пред френския съдия по антитероризъм Жан-Луи Бругиер.

Близо 600 души от около 40 държави се намират в американската база на кубинска територия. Около 16 са предадени на съответните страни за продължаване на задържането, а 135 са освободени.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?