Четиримата антинатовци в левицата искат изтегляне на бойците ни от Ирак

Четиримата твърди антинатовци в левицата внасят утре предложение за изтегляне на българския контингент от Ирак, се разбра в парламента.

Гласувалите против влизането ни в НАТО проф. Андрей Пантев, Огнян Сапарев, о.з. тен. Любен Петров и комунистът Александър Паунов няма да се подчинят на общото решение на Коалиция за България да продължи участието на страната ни в коалицията в Ирак.

Четиримата са възнамерявали още днес са възнамерявали да внесат предложението си в деловодството, но след натиск от останалите в групата, са решили да го депозират на утрешното заседание на външната комисия, където ще бъде представен доклад на МВнР и МО за ситуацията в Ирак и Кербала.

Пред журналисти проф. Пантев заяви, че парламентът няма мъжество да поправи една извършена вече авантюра и неразумност и прогнозира, че дори дебат няма да има за преформулиране на мандата на контингента ни. Той отрече да е имало скандал с останалите от БСП в групата.

Говорителят на БСП Ангел Найденов отказа да коментира напрежението заради акцията на четиримата депутати. Вероятността да бъде прието това предложение е единствено теоретична, коментираха депутати.

Лявата и дясната опозиция призоваха правителството да излезе с ясна позиция дали е необходимо преформулиране на мандата на нашите в Кербала и настояха за по-активно включване на дипломацията за ангажиране на ООН за стабилизирането на Ирак.

Президентът Георги Първанов, както и експремиерът Иван Костов са за промяна на правомощията на бойците, които вече са принудени от обстоятелствата да водят сражения, а не само да гарантират реда и възстановяването на страната. Според премиера Сакскобургготски и депутатите от НДСВ, промяна на мандата не се налага. Шефът на комисията по външна политика, отбрана и сигурност Венко Александров посочи тази сутрин пред Би Ти Ви, че рейнджърите ни все още действат в рамките на дадения им от парламента мандат.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: